Citat:
În prealabil postat de almaris
Nu e vorba ca nu stiti nimic, dar atribuiti botezului calitati pe care nu le are. Cred ca apostolul Pavel explica cel mai bine ce inseamna, aratand ca este un simbol al mortii si al invierii. Din punctul meu de vedere, nici o biserica crestina nu practica botezul asa cum ar trebui, fiind mai degraba un instrument prin care o persoana devine membru intr-o comunitate si nimic mai mult.
Daca iau literal exprimarea biblica s-ar putea sa fie cum spui tu, numai ca a te naste din duh e un proces de durata indelungata. "Minunile" si "semnele" ar trebui sa inceapa sa fie vizibile in comportamentul omului odata cu trecerea timpului.
|
Experienta mea legata de botez a fost una mai ciudata.Parintii mei nu m-au botezat de copil pentru ca tatal meu era ateu, iar mama mea fusese baptista pana la casatoria cu acesta, dupa care a abandonat orice apartenenta la vreo religie.Am ajuns la 17 ani si nu intelegeam in nici un fel rostul acestei existente, desi din punct de vedere material nu-mi lipsea absolut nimic.Bineinteles ca nu aveam nici cele mai elementare cunostinte teologice.
In aceste conditii s-a intamplat o minune in viata mea prin citirea uni roman.Am inteles ca Dumnezeu exista si m-a iubit si ma iubeste atat de mult incat a jertfit cea avut mai scump, pe insusi Fiul Sau pentru a ma ierta si a ma face fiica Sa. Pasul urmator a fost sa caut o Biserica sau pe cineva cu cine sa vorbesc.Acea persoana a fost una baptista si ca atare am inceput sa frecventez acea adunare.Ca atare dupa un an am dorit sa primesc si eu botezul.A fost exact cum ai spus, doar un simbol si un motiv de a deveni membra oficiala in adunarea respectiva.Sentimentele din acea zi ar fi trebuit sa fie cu totul si cu totul extraordinare avand in vedere 'primirea' mea in biserica, dar n-a fost asa.A fost un spectacol, o scufundare, multe felicitari si urari de bine..dar sufletul mi-a ramas intristat, neimplinit si ..culmea cu un sentiment se insingurare de lipsa a ceva.Atunci am crezut ca este faptul ca parintii mei nu mi-au fost alaturi, ca nimeni dintre rudele mele n-au fost cu mine.Iubirea fata de Domnul era insa foarte vie si asta mi-era deajuns si 'fratii' erau foarte atenti si amabili.
Mi-a fost dat sa experimentez si Sf. Taina a Botezul Ortodox la varsta maturitatii.
Pentru a descrie acesta experienta este nevoie de o nuvela cel putin.
Doar atat vreau sa spun :"Cat sunt de departe Cerurile de Pamant atat sunt de departe gandurile voastre" de gandurile Domnului, 'simbolurile' oamenilor de Sf. Taina a Duhului Sfant. Imitatiile oamenilor de lucrarea tainica si profunda a Lui Dumnezeu.