Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Pai , de exemplu, cit de sincer te caiesti tu de pacatele facute daca dupa ce pleci de la spovedanie iar le faci tot asa sau tot atit de multe neoprindu-te de la ele. Iata deci o caire fatarnica, neadevarata ! Pe de alta parte, parintii duhovnici seriosi si imbunatatiti iti pun in fata urmatoarea problema dupa ce incep sa te cunoasca : mai , te-ai spovedit cu o data in urma ca minti (de exemplu) te-am deslegat , tu te-ai cait si am zis sa nu mai minti ; cu doua si trei si patru dati in urma tot asa te-ai marturisit si te-am deslegat si tu ai spus ca te caiesti si eu am zis sa nu mai faci (,, ca nu cumva sa ti se intimple ceva si mai rau" dupa cum spune insusi Mintuitorul !!) dar tu iar ai facut si inca faci in continuare la fel; uite ce este, daca tu crezu ca noi aici ne jucam de-a biserica si de-a spoveditul eu nu te mai primesc la spovedanie, sa te duci la cine sti ca te desleaga de pacate de cite ori vrei tu sa le faci !
|
Am auzit de oprirea de la Sf Impartasanie, dar de oprire de la spovedanie inca nu am auzit. Dupa cum puneti problema, Domnule Zaharia_2009, problema pacatoseniei omenesti ar trebui rezolvata in maxim 10 spovedanii. Adica la spovedania asta promit ca nu mai mint, si chiar asa fac. Si tot asa. Si ce usor si bine are fi daca ar fi asa. Dar situatia este cu totul alta. Da, multi isi doresc cand se spovedesc, din toata inima, sa nu mai faca pacate. Si totusi se intampla sa re-cazi. Si cazi din nou. Si din nou. Important este sa continui sa lupti si sa te ridici dupa fiecare cadere. Asta nu inseamna ca are cineva impresia ca se joaca de-a biserica si de-a spoveditul. Sau ca parerea de rau nu este sincera. Din pacate multi dintre noi avem firi slabe, traim in medii mai putin propice sfinteniei...
Sigur, sunt unii care nu prea iau in seama, sau se gandesc ca nu-i nimic daca pacatuiesc, ca se spovedesc si se duce pacatul. Asta este intr-adevar o atitudine gresita.