Eu cred ca e mult mai important sa iubim pe aproapele decat sa aparam Ortodoxia.
Sunt 2 activitati la fel de respectabile .Vor intra in ceruri si cei care au iubit din inima pe aproapele,dar si cei care in ceasuri grele au aparat invatatura mostenita de la Duhul Sfant.
Dar ,iarasi confuzie !
Cine suntem noi sa aparam Orotodoxia si de cine sa o aparam? Sa ii aparam dogmele?Dar cine i le mai pune azi in pericol? Si avem noi suficienta eruditie pentru a putea apara aceste dogme? E o mare ispita aceasta de a vorbi urat si dispretuitor cu aproapele de dragul Ortodoxiei ! Mi-as dori sa cunosc asa de bine ortodoxia incat sa o apar de catolici de protestanti,de atei si de toata lumea. Atunci ,da,as putea recurge si la palme,daca as fi sfant. Dar sunt un biet pacatos ,si Dumnezeu nu ma va judeca dupa cate contre am pus celor care au vorbit impotriva ortodoxiei,ci dupa cat de mult am iubit pe aproapele.
Si daca am stiut sa iubesc pe aproapele meu,atunci voi sti si sa ii transmit ceva din duhul ortodoxiei,si fara atata ura si contrazicere,ci in dragoaste si in rodire.
Din toate acestea as vrea sa se retina urmatorul lucru: aparati ortodoxia ,dar nu mai jigniti pe aproapele ! Se poate face aceasta si cu bunavointa si blandete . Judecati dogma straina,dar iubiti pe aproapele aderent al acelei dogme,ca pe Dumnezeu insusi
|