Ca sa revenim la intrebarea initiala:
Macar copiii inainte de 7 ani ar trebui sa se impartaseasca la fiecare liturghie.
Pana nu inteeg totusi de ce, sau nu le poti explica cat de cat, nu ar trebui sa fie pe nemancarte, pentru ca este o tortura pentru un copil mic si nu poate dec at sa ii creeze traume inutile si opunere. Nici solutia cu impartasania la inceputul liturghiei nu este buna, cred, mai ales ca un copil opricum mananca si cand se scoala.
Un copil ar trebui de la inceput sa fie considerat membru al comunitatii si sa vada ca se impartaseste odata cu ceilalti, nu separat. (asa cred eu, stiu ca sunt mai multe pareri)
Experienta mea: il duc pe al meu (care acum are 21 de luni) la impartasanie de fiecare data de la botez (care a fost inainte de 2 luni), mananca si dimineata si adesea masa lui de la 11 (il scot din biserica sa i-o dau, caci altfel devine agitat). Singurul 'post' pe care i-l impun este ca atunci cand, imediat inainte de impartasanie, vede anafura care se scoate din altar, si el incepe sa zica miam miam si sa ceara vehement, eventual, ii spun: nu, mai intai impartasania.. Ce-i drept, am un copil foarte mancacios.
Ii lace foarte mult impartasania, este nerabdator sa o ia, deschide gura mare si niciodata nu a scuipat sau nu a refuzat, din cate imi aduc aminte.