Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9
Sunt multi ortodocsi care gandesc ca mine si e normal,e o gandire foarte normala.
|
Sincer vă spun și vă rog să nu vă supărați pe mine, eu sper din inimă că sunt cât mai puțini ortodocși care să pună semnul egal între catolicism și ortodoxie. Această idee, că nu ar exista diferențe (ori că ele sunt neglijabile), a fost numită "irenism" (eirenism) și nu e OK. Eu știu că sunt mulți în ultima vreme care gândesc așa (și numai așa putem să o considerăm normală, adică potrivit ecuației normal = foarte răspândit). Sunt mulți ortodocși și, din păcate, mulți catolici. Dar nu aceasta este învățătura noastră, ci e ceva de extracție modernist-protestantă. Noi, catolicii și ortodocșii în fidelitate față de tradiție, credem că Biserica lui Cristos nu este (numai) ceva de ordin nevăzut, ci este ceva vizibil, este o instituție. Așa cum Poporul Ales a fost ceva din domeniul vizibil, și nu făceau parte din Poporul Ales toți, oricât de drepți, ci numai cei care erau celor 12 patriarhi următori, tot așa este și în noul Popor Ales, care este Biserica: cei care sunt următori celor 12 noi patriarhi ai lui Cristos fac parte din ea, iar un "bun budist" nu face parte din Poporul Ales. Noi credem că nici cineva care este creștin rupt de Biserică nu face parte, în mod vizibil, din Poporul Ales.
De altfel, o constatare importantă pe care am făcut-o pe acest forum este că am regăsit și la ortodocși aceeași linie de fractură între tradiționalism și modernism, pe care o cunosc de la catolici.