Citat:
Īn prealabil postat de Fani71
Si ti-o spun cu prietenie. Tu care mereu spui ca nu faci aia si ailalta si ca esti departe de sfintenie incearca sa o iei si pe asta ca o tema de gandire.
|
Tare mi-e teama, draga Fani, ca nu prea intelegi ce vrea cu adevarat sa spuna Anna, atunci cand se blameaza; si ca nu recunosti smerenia, atunci cand o vezi.
Citat:
Īn prealabil postat de Fani71
3. Sigur, nici eu nu sunt de acord cu teoria lui Andrei depsre botezul copiilor si nici cu alte lucruri pe care le scrie, asa, vazute fara context. Unele din cele pe care le-ai citat insa mi se par ambigue, exprimate ironic sau special ca sa socheze (de exemplu chestia cu Maria, femeie de la tara). Este si asta un stil pe care eu il si apreciez, pentru ca mai sparge un pic limba de lemn in care riscam noi ortodocsii sa ne afundam. In crestinism avem nevoie si de astfel de oameni mai originali, mai la marginea ereziei, dar destepti si cu imaginatie, asta cred ca nu intelegi tu. Chiar daca nu cred suta la suta ce ni se cere sa credem.
|
Sunt surprinsa de inclinatia ta spre stand-up comedy, care te face sa te amuzi de erezii.
Limba de lemn in ortodoxie? Nu mi s-a parut, citind atatea carti religioase; dar acestea nu sunt scrise pentru amuzamentul nostru.
Uite ce citeam inainte de a intra pe forum:
"Slabiciunea firii se arata, dupa Sfintii Parinti, in lipsa ei de fermitate, in nestatornicia ei. Iar aceasta nestatornicie este vadita de usurinta cu care este atrasa de placere si este impinsa de durere. Ea nu are forta sa stea dreapta in fata acestora, ci ajunge de o vibratilitate foarte putin barbateasca, ca o trestie batuta de vant. Vointa si judecata ei dreapta, doua din elementele esentiale ale firii, purtata incoace si incolo de toate imprejurarile, de toate impresiile; ea nu tradeaza nicidecum o incoruptibilitate care sa-i asigure eternitatea."
Oare spre slabiciunea firii sa tindem? Asta facem, cat timp doar cochetam cu ortodoxia, in loc ca traind-o, sa o luam in serios.