188. “Fenomenul Pucioasa” : un “fenomen” cu trei explicații posibile (II)
II. “Șfânta lelică și proorociță Maria” : o “trâmbiță” retrogradată la rangul de “punte de trecere” (III)
Este posibil ca lelica Maria să decadă din necesitate în manifestări patologice similare celor experimentate de sora ei? Studiile de specialitate au demonstrat că, în cazul sindromului de tulburare de identitate asociativă, stările disociative se pot declanșa și din exterior, la subiecții supuși unor proceduri de persuasiune. În contextul dispariției factorului coagulant al “poporului” pucios, care era Verginica, singura soluție de a ieși din criza de putere era o substituire credibilă a liderului. Este posibil ca păstorii nea’Cristea și nea’Mișu să o fi influențat pe lelica Maria, căutând instinctiv o soluție disperată de a ieși din criză, de genul “dacă tot o visezi pe Verginica, spune-ne ce-ți vorbește, ca să știm și noi”. Pe un teren sensibil, dar bine pregătit, ar fi fost suficient acest îndemn benign ca lelica să se transforme automat, acceptând volens-nolens responsabilitatea cea grea a “proorociei”, mai ales dacă “păstorii” consemnau cu coștiinciozitate în caietele lor ceea ce auzeau de la lelica Maria. Cazurile de reîntâlnire în vis cu Verginica, după moartea ei, nu erau neobișnuite în “popor”, iar lelica Maria a fost printre primele care au avut parte de aceste vise:
“După împlinirea unui an, când s-au împlinit soroacele rânduite de sfânta biserică pentru ușurarea sufletului și trecerea prin cele douăzeci și patru de vămi ale văzduhului, a venit la sora ei în vis și i-a zis: „Surioara mea, m-a trimis Domnul înapoi la poporul meu, că atunci când mă petreceați la mormânt, duhul necurat juca de bucurie și zicea că a rămas poporul singur, pe mâna lui“. De atunci mămica Verginica îi șoptea mereu la ureche sorei sale cuvinte de la Domnul pentru corectarea vieții noastre și ne aducea noile învățături și cerințe necesare intrării la nunta Mirelui ceresc. Mulți creștini au judecat acest plan dumnezeiesc și spuneau: „Nu se poate să aibă sora lui Verginica acest dar de la Dumnezeu, că ea nu a avut postul de patruzeci de zile“. Iar mămica ne-a spus că Domnul a păstrat-o curată cu trupul după nașterea copiilor și a oprit-o de la carne, ceea ce ea a împlinit cu toată dragostea.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 73, după mărturisirea lui Bănescu Emilian)
“Într-o seară m-am rugat cu mai multă stăruință, iar noaptea am avut un vis: eram în pat, bolnavă, și a venit sora Verginica și m-a mângâiat și mi-a spus: „Ai să fii vindecată. Du-te la biserica ce s-a făcut la Pucioasa“. Am venit și am spus visul și mi s-a dat mir din candelă. Mi s-a spus să mă ung cu el și să-l folosesc și în mâncare. La scurt timp nu mai aveam durerile pe care le-am avut.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 53, după mărturisirea Mariei Șerban)
“În anul 1991 am visat-o pe sora Verginica. Parcă mă aflam într-o gară cu lume multă, și văd că se coboară de sus, din văzduh, sora Verginica, îmbrăcată în alb, ca o mireasă cu cunună pe cap, care strălucea mai puternic decât soarele. S-a îndreptat spre mine cu mâinile întinse, dar văzând alături pe fiica mea, care stătea jos că se simțea bolnavă, dar și foarte murdară, a atins-o cu mâna și i-a spus să se scoale. Și fiica mea, de atunci s-a însănătoșit.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 61, după mărturisirea Mariei Bălan)
“Pe 14 decembrie 1989 am avut un vis. Pe o piatră era un sicriu strălucitor în care se afla mămica Verginica. Era acoperită cu o pânză albă pe care am dat-o la o parte și am stat de vorbă cu ea. Mi-a spus că nu e timpul să fie descoperită, fiindcă împrejurul sicriului se aflau niște căței. Mi-a spus să leg cățeii de șapte candele. Așa am făcut, și cățeii au ars. După două zile a început revoluția.
Pe 26 ianuarie 1992 am avut alt vis. Erau o mulțime de creștini împreună cu mămica Verginica și erau îmbrăcați în veșminte albe. La un moment dat au fost ridicați în sus, și lumea de afară zicea: „Uite pe cine am hulit noi!“” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 62, după mărturisirea Elenei Nicolae)
“Mama Verginica [...] într-o noapte, am visat-o venind la mine cu patru iconițe, și mi-a spus că sfinții din ele îmi vor fi mereu de mare ajutor. Altă dată am visat-o cu sfântul Ioan Evanghelistul și cu părintele Arsenie Boca; venise să mă întărească în încercările vieții. În alt vis a venit la mine cu cei doisprezece apostoli, spunând: „Dumnezeu stă în mijlocul dumnezeilor și face sfat“.
Eu nu pot spune că după plecarea ei cu trupul ea a încetat să vină în ajutorul creștinilor care au fost hrăniți cu cuvintele vieții prin gura ei, căci eu când eram amenințată de necazuri strigam la ea, și ea mă atenționa: „Fii atentă cu cine stai de vorbă, că este lup în piele de oaie“, și de atunci niciodată n-am plecat de acasă fără să o chem în ajutorul fiecărei zile, și îi vedeam căzând la pământ pe toți cei ce mă dușmăneau. [...]
În anul 1991, primăvara, am visat-o că a venit și mi-a zis că este alături de Măicuța Domnului în ocrotirea României și că ea este patroana cerească a poporului creștin care s-a ridicat prin lucrarea ce a avut-o ea de la Dumnezeu și că ea este la cârma corabiei (care s-a ridicat la cuvântul Domnului, în anul 1992, la Pucioasa) și care se numește biserica Noului Ierusalim.” (citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 69-70, după mărturisirea Mariei Vlad)
De asemenea, aspirațiile mocnite pentru o restaurare a “lucrării de Duh Sfânt”, după moartea Verginicăi, erau prezente în conștiințele celor “rămași orfani”:
Într-o noapte am avut un vis: a apărut mătușa mea, Gurău Elena, [...] A spus că sunt atâtea flori, câte vorbe a spus sora Verginica. Și mi-a zis: „Dacă voi, o mână de creștini, veți avea credință, veți reînvia Duhul Sfânt în România“.(citat din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 53, după mărturisirea Mariei Șerban)
De asemenea, nici factorul ereditar nu este de neglijat: tulburarea de identitate asociativă apare mai frecvent la rudele de gradul I ale pacienților care prezintă această afecțiune, decât în populația generală. Ea apare mai ales femei (90% dintre persoanele diagnosticate sunt femei); femeile au, în medie, 15 personalități în comparație cu bărbații care au aproximativ 8 manifestări distincte. Să ne reamintim că cele două surori au trăit practic aceleași frustrări și traume psihice în copilărie și astfel avem tabloul etiologic complet.
Similitudinea dintre cele două “proorocițe-surori” apare și la nivelul manifestărilor fiziologice, cum ar fi somnul profund în care cădeau în timp ce avea loc “lucrarea”. Caracterul repetitiv al experiențelor personale și factorul stimulativ venit din exterior, de la “păstori” și de la “popor”, care cereau minuni prin însăși pretențiile lor de “a vorbi cu Domnul” (de regulă, cu scopul de “a-L ispiti” în legătură cu interesele lor meschine) puteau forța trecerea de la manifestările disociative comune (somnul, spre exemplu, care presupune doar “pierderea contactului” cu realitatea apropiată) la disocierea cronică, sindrom ce provoacă deteriorarea gravă a echilibrului psihic. Faptul că, la fel ca și Verginica, lelica Maria era detașată senzorial de lumea materială, dar vorbea prin somn cu și totodată din dreptul altor persoane, poate fi cotat ca o manifestare patologică majoră. A presupune că “prin lelica Maria nu vorbea omul”, căci ea era adormită, este o ipoteză condiționată de o sănătate perfectă din punct de vedere psihic, caz în care ar trebui exclusă vorbirea prin somn din dreptul altor persoane. De altfel, această ipoteză cade din start atât la Maria cât și la Verginica , atâta vreme cât (după cum rezultă din mai multe depoziții ale unor martori oculari) ele “prooroceau” inclusiv în stare de veghe. Or, în această situație, detașarea factorului uman de participarea concretă la actul “proorociei” este imposibil de decelat. Un om care pretinde că proorocește de la Dumnezeu ori este crezut pe cuvânt, fără a i se cere nici o justificare suplimentară, ori nu este crezut, pur și simplu. Cea care delimitează farsa de adevăr este proorocia în sine, care se raportează afirmativ sau negativ la o serie de criterii de validare.
|