View Single Post
Vechi 19.04.2010, 19:22:03
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit

189. “Fenomenul Pucioasa” : un “fenomen” cu trei explicații posibile (III)

III. “Șfânta leliță și proorociță Mihaela” și basmul “Albă ca Zăpada și cei 14 Pitici”(IV)

Mihaela și-a făgăduit viața toată lui Dumnezeu, dar vai prin cine vine ispita, căci ispitele trebuie să vină (cf. Luca, 17,1). La vârsta de 21 de ani, cunoscându-l pe Tărcuță Emilian, un tânăr vânjos, blajin și chipeș, este tentată să și-l asocieze, ca să-i fie de sprijin în viață. Cu acest gând (și numai cu acesta) și-a cerut întru sine (!!) permisiunea lui Dumnezeu ca să se căsătorească și a simțit întru sine (!!) că Dumnezeu este întru totul de acord:

“La vârsta de 21 de ani am cunoscut un tânăr de 23 de ani, un suflet care mi s-a părut dezlipit de el însuși mai mult decât mine, mai contopit cu cele frumoase care sunt întru Dumnezeu, și mi-am zis: „Doamne, eu Ți-am făgăduit viața mea, dar dacă este voia Ta, voiesc să am pe cale acest tovarăș, că eu sunt mică și slabă și nu pot singură pe drumul vieții“. Am simțit că Dumnezeu a venit în calea mea cu acest sprijin și ne-am unit prin taina cununiei.” (citat după Mihaela Tărcuță, din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 80)

Comunicarea aceasta directă întru sine cu Dumnezeu dovedește că Mihaela se desprinsese pe nesimțite de viața din Biserică. Ea nu se mai consultă cu preotul duhovnic pe probleme existențiale, ci direct cu “Dumnezeul ei”, Care lucrează din sinele ei și pe care Îl simte că este imediat de acord cu tot ceea ce ea voiește (voia acum să se căsătorească, deși în acest fel ea încălca grosolan o făgăduință anterioară: să fii numai Tu în gândurile mele, în inima mea”) . Dumnezeu nu mai este de acum numai El singurul stăpân din ființa spirituală a Mihaelei, ci se dă puțin la o parte, ca să-i facă loc și lui Emilian și să fie amândoi în gândurile și în inima ei.
Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Din căsătoria lor s-a născut un copil care la scurt timp a murit:

“Mai târziu am trăit o mare suferință și cu inima și cu trupul, căci gândul de a avea un copil era de la noi și nu de la Dumnezeu, dar copilul n-a trăit, iar eu am plătit cu suferință grea, căzând în mâna medicilor vreme de trei ani, așa cum este scris: "Cel ce păcătuiește, să cadă în mâna doctorului". Am plătit cu lacrimi de căință și cu mare suferință trupească ascultarea glasului inimii noastre, ca apoi să ne întoarcem spre făgăduințele făcute Domnului, spre făgăduința curățeniei trupești.” (citat după Mihaela Tărcuță, din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 80)

Mihaela sugerează (dar nu mărturisește deschis, deoarece n-are nici un interes s-o facă public) că boala care a ținut-o trei ani prin spitale era de natură psihică. Citatul extras din Biblie este prezentat de ea intenționat incomplet, ca să se mascheze cât de cât asocierea mentală pe care ea o face între pretinsul păcat (relația trupească dintre soți) și Pedepsitorul păcatului (Dumnezeu). Falsificând versetul biblic, Mihaela sugerează spre exterior că pedepsitorul este medicul, dar propriile sale gânduri se raportează în ascuns la conținutul real al versetului biblic, construind un verdict zdrobitor: “Dumnezeu Ziditorul este Cel care ne-a pedepsit păcatul trupesc cu moartea copilului nostru”. Iată cum arată de fapt versetul biblic, nefalsificat:

Cel care păcătuiește împotriva Ziditorului său, să cadă în mâinile doctorului” (I.Sirah, 38,15)

Suferința, lacrimile și căința au fost devastatoare. Un stagiu de trei ani de boală psihică prin sanatorii nu pare mult, dar nici puțin. Când ieși “vindecat” după o asemenea plimbare pe “câmpiile elizee”, te poți aștepta oricând la surprize pe viitor. Cert este că pedeapsa trupului a fost prelungită în mod voluntar de Mihaela și după acești trei ani, prin “făgăduința curățeniei trupești” pentru tot restul vieții. Este momentul în care ea devine elementul dominant în viața de cuplu, impunându-și în mod voluntarist voința proprie asupra soțului. În asemenea condiții, soțul, căruia de regulă i se impută vina neînfrânării (pofta trupească și pofta bărbătească), nu mai are altă alternativă decât să se supună.
Deși culpa (dacă ar fi existat) nu putea fi decât colectivă, primul impuls “creștinesc” a fost ca amândoi să-și asume cu sinceritate “vina”, fiecare în parte, ceea ce Mihaela a și făcut la început în mod public, prin cuvintele “iar eu am plătit voința mea cu suferință grea” . Mai târziu însă, ea n-a rezistat tentației de a-și ascunde vina mărturisită la început. În ediția a doua a cărții “Cuvântul lui Dumnezeu”, apărută în anul 2006, Mihaela corectează (de fapt, fasifică) propria sa mărturisire din anul 1995, pentru a-și șterge vina mărturisită deschis în ediția precedentă. Culpabilizarea soțului devine pentru ea un act necesar, deliberat, justițiar, abia atunci cînd Mihaela avansează pe scara socială, devenind “persoană importantă” în obștea creștină. În acest fel, acum se poate subînțelege mai ușor că voința și implicit “vina” de a fi recurs la unul sau mai multe acte sexuale cu intenția planificată de a procrea cade exclusiv pe umerii lui Emilian, cel care nu s-a mai putut abține:

“Mai târziu am trăit o mare suferință și cu inima și cu trupul, căci gândul de a avea un copil era de la noi și nu de la Dumnezeu, dar copilul n-a trăit, iar eu am plătit voința mea cu suferință grea, căzând în mâna medicilor vreme de trei ani, așa cum este scris: "Cel ce păcătuiește, să cadă în mâna doctorului".” (citat după Mihaela Tărcuță, din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 1995, pag. 53)

“Mai târziu am trăit o mare suferință și cu inima și cu trupul, căci gândul de a avea un copil era de la noi și nu de la Dumnezeu, dar copilul n-a trăit, iar eu am plătit cu suferință grea, căzând în mâna medicilor vreme de trei ani, așa cum este scris: "Cel ce păcătuiește, să cadă în mâna doctorului".” (citat după Mihaela Tărcuță, din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 80)

Îndată după moartea copilului însă, situația era cu totul alta. Pe vremea aceea, sentimentul deculpabilitate era atât de profund încât o urmărea până și în somn pe Mihaela. Dialogurile ei interioare cu Dumnezeu, în care ea își recunoștea “vina”, s-au intensificat. În perioada în care ea era rezidentă permanantă a spitalelor, vise halucinante o chinuiau, amintindu-i de impardonabila sa alunecare în “desfrânare cu soțul”. Până la un moment dat, când a reușit să obțină (în vis, nu prin Taina Pocăinței oferită de Biserică) “iertarea deplină de la Dumnezeu”. Aceasta i-a adus o imensă ușurare, dar și sentimentul unei împovărătoare îndatorări față de Dumnezeu, pentru tot restul vieții:

“După multă vreme de suferință, în spital am avut un vis peste care n-am putut trece cu ușurință: stăteam cu capul în țărână pe un câmp arat și mă rugam plângând și zicând: „Doamne, iartă-mi tot ce ai să-mi ierți“. Un glas care venea din cer a spus: „Da, dar să te atingă soarele pe creștet“. M-am ridicat să mă uit, dar soarele asfințise. M-am așezat din nou plângând și cerând la Domnul să asculte ruga mea. Apoi am auzit un vuiet ușor. Soarele se întorsese de la asfințit și s-a apropiat până deasupra capului meu și m-a atins. Am simțit cum a intrat în ființa mea o căldură care-mi copleșise trupul firav de la suferință. Apoi mi-am revenit ușor și am zis: „Doamne, ești atât de mare, atât de bun! Cu ce Îți voi putea întoarce bunătatea? O, cât de datoare Îți sunt!“. Dumnezeu ne dăduse iertarea, iar viața noastră devenise ca viața a doi copii care ascultau de Tatăl Cel din ceruri și care caută cu umilință pe urmele poruncilor Mântuitorului Hristos.” (citat după Mihaela Tărcuță, din cartea “Cuvântul lui Dumnezeu”, ediția 2006, pag. 80)

Coșmarurile și visele posesive au urmărit-o pe Mihaela de atunci și până astăzi, ea neputând să mai doarmă vreodată singură în cameră din cauza fricii de plăsmuirile întunericului. Formulele cele mai uzuale sunt acelea în care ea doarme în cameră fie cu Nicușor, fie cu Nicușor și cu Gigel, fie cu Nicușor, Gigel și Emilian.

Last edited by mariamargareta; 20.04.2010 at 10:28:15.