http://atitudini.com/in-vizita-la-pa...o-stilistilor/
Imi cer scuze in avans pt dificultatile in citirea textului. Puteti merge insa, direct la sursa.
In vizita la Parintele Justin si precizari importante fata de zvonurile filo-stilistilor
Datorita zvon*is*ticii rauta*cioase si spe*cific “romanesti” care cir*cula in ultima vreme cu privire la starea de sanatate a Par*in*telui Justin si mesajele pe care le-ar da cred*in*ciosilor, ma simt oblig*ata sa vin cu o lamurire impor*tanta. Stiu desigur ca multi ne vor inter*preta cuvan*tul dupa bunul lor “plac” si dupa pro*pria inse*lare a fiecaruia. Fac insa aceasta pre*cizare pen*tru cres*tinii care cu ade*varat il iubesc pe Par*in*tele Justin si care cu ade*varat vor sa urmeze ade*varul Sfin*tei noas*tre Bis*erici, intr-o lume tul*bu*rata de indoiala si de multe rataciri.
Per*sonal am fost cu o zi in urma la spi*talul din Cluj, unde este inter*nat Par*in*tele Justin. Am ajuns pe inser*ate si sfin*tia sa toc*mai luase masa. Par*in*tele era incon*ju*rat de trei ucenici care ii acorda ingri*jire med*icala si veg*heaza zi si noapte, neinc*etat, in rugaci*une, la cap*ataiul sfin*tiei sale. Toti cei care, s-au ostenit sa ajunga pana la Cluj sa il vada pe par*in*tele si au o mah*nire in suflet pen*tru ca au fost opriti sa intre ori de medici, ori de calu*garii care sunt cu sfin*tia sa ala*turi, ii rugam sa inte*leaga, pen*tru ca toti au inten*tii bune si starea par*in*telui chiar nu per*mitea vizite, in sen*sul ca par*in*tele abia putea artic*ula Da si Nu si nici sin*gur nu se putea intoarce de pe o parte pe alta. Acum starea par*in*telui s-a mai imbunatatit si isi doreste mult sa ajunga inapoi, la man*a*s*tire. Eu, per*sonal, am vor*bit cu par*in*tele in jur de o ora si era bucuros sa comu*nice, si mai ales sa imi comu*nice mie si tuturor celor ce il asculta ca regreta foarte mult ca nu a vor*bit cred*in*ciosilor mai mult despre rugaci*une. Par*in*tele zicea ca rugaci*unea va fi sin*gura noas*tra arma si put*ere in fata val*u*lui urias de incer*cari, si el insusi, daca va mai avea zile, se va zavori intru lin*i*s*tire si rugaci*une. Ne-a indem*nat sa ne retragem usor usor din soci*etate si sa ne limi*tam la un petic de pamant pe care sa il cul*ti*vam, fer*iti de ochii societatii.
Am intre*bat apoi si de ultimele provo*cari cu privire la iesirea din Bis*er*ica ofi*ciala, iar Par*in*tele a fost foarte ferm sa ramanem in Bis*er*ica in care ne-am nascut, pen*tru ca inca mai avem ier*arhi care sa tina carma, dar ne-a aten*tionat totusi ca va veni vre*mea cand nu vom mai putea sa ii pomenim nici pe aces*tia, si ca ne vom retrage in pes*teri si cat*a*combe, dar fara sa tre*cem la nicio alta bis*er*ica stilista sau de alta natura. Par*in*tele a zis ca Il vom avea pe Insusi Hris*tos carma si Arhiereu si ca asa cum Bis*er*ica a inceput in pes*teri si cat*a*combe, tot asa va si sfarsi. Deci zvonurile cum ca par*in*tele ar lasa un cuvant privind tre*cerea noas*tra la stilisti sunt cu totul lip*site de real*i*tate si min*ci*noase. Par*in*tele insusi a primit vizita a trei arhierei (IPS Teo*fan, IPS Bar*tolomeu, PS Vasile) in spi*tal, carora le-a cerut rugaci*unea si binecuvantarea.
Este insa cople*si*tor sa ii vezi ati*tudinea de smere*nie in fata mor*tii si in fata lui Dum*nezeu, el insusi socotindu-se ultimul om si nevred*nic de impara*tia lui Dum*nezeu. Este viz*ibil ingri*jo*rat de starea cresti*natatii si a uceni*cilor lui care raman nepre*gatiti in fata greu*tatilor ce deja au inceput sa vina. Par*in*tele inca mai are tarie si isi doreste sa vina acasa si sa lase tuturor un mesaj si ran*duiala unei rugaci*uni. Deci inca o data par*in*tele incu*ra*jeaza la detasarea de luxul vietii, intoarcerea la sim*pli*tate si cat mai multa rugaci*une, fiecare dupa put*erea lui.
In decurs de cat*eva zile par*in*tele va iesi din spi*tal dupa spusele medicilor, si atunci nada*j*duim sa ii luam si un inter*viu inreg*is*trat, pen*tru ca, recunosc, imi era cumplit de jena ca eu sa il inreg*istrez pe par*in*tele vorbind pe patul spi*talu*lui, in starea in care era. Nimeni, cu o con*duita cat de cat morala, nu cred ca ar fi indraznit, vazandu-l, dar mar*tori imi sunt ceilalti calu*gari care erau de fata la discutie.
Hris*tos a inviat ! Si sa nu inc*etam sa ne rugam pen*tru bunul nos*tru par*inte sa se insan*oto*seasca grab*nic si sa ne trans*mita mesajul sfin*tiei sale.
Mon*ahia Fotini, man*a*s*tirea Petru Voda