Vorbeam cu cineva acum cativa ani si spunea, referitor la atitudinea Patriarhului Justin Marina ca inainte de a face concesii comunistilor s-au intalnit intr-o camera, fara lumina, toti clericii de rang inalt si in anonimitate mjoritatea a cazut ca BOR sa nu se opuna comunismului precum s-a intamplat in Rusia.
Acum oalele se sparg in capul Mitropolitului cand adevarul, ca de obicei, e undeva la mijloc. Stiu ca tema e una spumoasa cu multe dezbateri dar e bine sa vorbim mai putin pentru a nu fi inselati si mai mult sa ne vedem de mantuire. Ca nu noi judecam ci Dumnezeu. Cum era pilda din Pateric cand un avva a judecat pe altul si la chilie il astepta ingerul spunandu-i 'te-a rugat Dumnezeu sa-i spui ce pedeapsa sa-i dea'?!
"Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toată cultură antică precrestină. Eu sînt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprăvi politice"
|