191. Comentariu la “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” la praznicul Buneivestiri (07-04-2010)(I)
Praznicul Buneivestiri este un bun prilej pentru liderii pucioși ca să compare credința cu care Fecioara Maria a primit înștiințarea arhanghelului la Bunavestire cu credința adepților pucioși în mesajele cârmuitorilor lor spirituali. Dezvăluind lipsa de credință a omului obișnuit, în general (și a puciosului îndoielnic, în special), față de “lucrarea” de la Pucioasa și față de “proorocii” ei, liderii pucioși îi îndeamnă pe aspiranții la pucioșism să-i “primească” pe ei ca pe niște “soli ai lui Dumnezeu”, să li se supună lor întru totul și să le prețuiască mesajele și povețele. Pentru a da o aură apostolică acestor îndemnuri, liderii pucioși se servesc de o reproducere liberă a textului de la 1 Tesaloniceni, 5, 12-24, concepută de ei cu un scop precis. Textul original este următorul:
“Vă mai rugăm, fraților, să cinstiți pe cei ce se ostenesc între voi, care sunt mai-marii voștri în Domnul și vă povățuiesc; Și pentru lucrarea lor, să-i socotiți pe ei vrednici de dragoste prisositoare. Trăiți între voi în bună pace. Vă rugăm însă, fraților, dojeniți pe cei fără de rânduială, îmbărbătați pe cei slabi la suflet, sprijiniți pe cei neputincioși, fiți îndelung-răbdători față de toți. Luați seama să nu răsplătească cineva cuiva răul cu rău, ci totdeauna să urmați cele bune unul față de altul și față de toți. Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi. Duhul să nu-l stingeți. Proorociile să nu le disprețuiți. Toate să le încercați; țineți ce este bine; Feriți-vă de orice înfățișare a răului. Însuși Dumnezeul păcii să vă sfințească pe voi desăvârșit, și întreg duhul vostru, și sufletul, și trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului nostru Iisus Hristos. Credincios este Cel care vă cheamă. El va și îndeplini.” (1 Tesaloniceni, 5, 12-24)
La prima vedere, reproducerea acestui text pare-se că reia cu alte cuvinte aceleași îndemnuri spuse tesalonicenilor de către Apostolul Pavel în urmă cu aproape 2000 de ani: prețuirea preoților, dojenirea celor aflați în neorânduială, întărirea celor slabi la suflet și neputincioși. Iată însă cum arată textul pucioșesc:
“Praznic de bunăvestire M-am făcut pe pământ prin cuvântul învățăturii Mele peste om. Nu are însă omul credință în trimișii Mei așa cum a avut mama Mea Fecioara când solul Meu a adus ei deslușirea tainei Mele cu ea. O, ce să-ți fac, omule, dacă tu nu ai credință? N-ai cum să ai, de vreme ce cauți și tot cauți și nu știi ce cauți, iar ție îți lipsește credința, tată. O, nimic n-ai să poți fără de credință. Numai prin ea ar fi să poți, dar cine să-ți insufle ție acest mare dar dacă tu nu primești pe solii Mei spre tine, și apoi să arăți supunere pentru povețele Mele și prețuire pentru solii Mei, că zice bisericii apostolul Meu: "Fiți cu luare aminte pentru cei ce se ostenesc între voi ca să vă cârmuiască în Domnul și bine să vă sfătuiască, iar pentru munca lor socotiți-i vrednici de prisoselnică dragoste, și veți trăi între voi în pace, căci trebuie dojană peste cei fără de orânduială și trebuie întărire peste cei slabi de înger și trebuie sprijin peste cei neputincioși, și apoi îndelungă răbdare în toate și peste toate, ca nu cumva careva să răsplătească cuiva răul cu rău, și numai cele bune să fie ținute, și unul față cu altul în fața lumii, care privește peste cei ce sunt biserică a lui Iisus Hristos, iar mulțumirea pentru toate să nu lipsească dinaintea Domnului, căci Duhul Sfânt trebuie să stea arzând, ca nu cumva să fie scoborâtă lucrarea proorociei, lucrarea bisericii pentru cele bune în toate față de orice înfățișare a răului". Amin.” (Citat din Cuvântul lui Dumnezeu de la Pucioasa, datat 07-04-2010 / CLD, 07-04-2010)
O mențiune aparte se cuvine a face referitoare la două dintre îndemnurile pauline: îndelunga răbdare și facerea de bine. Spre deosebire de celelalte amintite mai sus, care se referă în mod implicit la conduita dintre membrii bisericii, Pavel extinde aceste virtuți și în afara zidurilor ei. Mai precis, el precizează că îndelunga răbdare și facerea de bine trebuie făcută față de toți, adică nu numai față de frații de credință, ci și față de cei din afara bisericii. Acesta este un îndemn înțelept care, odată împlinit, îi va transforma pe împlinitorii lui în exemple vii ale trăirii Evangheliei, față de cei care aspiră să devină creștini și chiar față de dușmanii bisericii.
O privire mai atentă dezvăluie însă niște imixtiuni interesate care falsifică mesajul paulin. Acum se înțelege mai bine de ce liderii pucioși nu au reprodus exact citatele biblice, ci au făcut din ele o reinterpretare liberă. Îndemnurile adresate de Pavel tesalonicenilor, ca să aibă îndelungă-răbdare față de toți și să facă bine la toți, au dispărut! Au rămas doar îndemnurile de a exersa aceste virtuți numai unul față de altul, în biserică, în fața lumii, care rămâne spectatoare exterioară la aceste virtuți (fără a mai fi și beneficiara lor). Ca să fie lucrurile clare, pucioșii adaugă de la ei o explicație atent elaborată, care nu există în textul paulin, dar care scoate în evidență odată în plus că acum lumea privește din exterior performațele morale ale “Bisericii lui Hristos”, fără a se mai împărtăși de ele.
Explicația acestor răstălmăciri frauduloase ale textului scripturistic este simplă. Liderii pucioși creează forțat un text scripturistic “după chipul și asemănarea lor”, menit să-i legitimeze în izolarea tot mai severă pe care și-o impun (lor și adepților lor) față de “lume”. În concepția liderilor pucioși, biserica lor (și numai a lor) este “biserica lui Iisus Hristos”. În această biserică, adepții pucioși sunt îndelung răbdători numai “ unul față cu altul” dar nu față de toți (adică, nu și pentru lume). De asemenea, ei fac cele bune numai “ unul față cu altul” , dar în nici un caz pentru toți (adică, schimbul de “bunătăți” se face numai între adepți, nefiind valabil și pentru lume)și o fac “în fața lumii” ca să se mândrească în fața lumii cu cele bune ale lor.
|