View Single Post
Vechi 20.04.2010, 19:24:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Orele acestea sunt cele în care copiii din clasă sunt cel mai puțin interesați. Deși toți au nota 10, sau poate tocmai de aceea. Majoritatea nici nu stau în clasă, ci ies sub diverse pretexte (ca să meargă la toaletă, de exemplu, după care nu mai revin).
Vina fiind a profesorilor.
Cu astfel de profesori se poate intampla asa la orice obiect.
Ce legatura are religia?

Citat:
Fiind în București, se predă numai religie ortodoxă (se pare că există numai 2 profesori de religie care sunt catolici în tot Inspectoratul București).
Aveam impresia ca BRC e mai bine organizata..

Citat:
Uneori ai mei vin cu diverse puncte de vedere care, din perspectivă catolică, sunt greșite și a trebuit, nu o dată, să aleg între ceea ce este adevărul așa cum îl învață biserica noastră și istoriografia noastră și a închide ochii, ca să nu sap la baza încrederii în profesori. Teoretic, legea îmi dă dreptul de a anunța școala că cei doi, care sunt creștini catolici practicanți, urmează cursurile catehezei de la catedrală și le pot aduce calificativ de acolo. Practic, nu pot să fac asta, fiindcă orele de religie sunt "puse la mijloc" și copilul trebuie supravegheat. Singurele două școli catolice din București, unde se predă religie catolică, sunt la mare distanță de domiciliul meu.
Bun, am inteles ca sunteti pus in dificultate datorita faptului ca aveti un statut minoritar si BRC nu vine in intampinarea nevoilor credinciosilor sai poate si tocmai din aceasta cauza.

Dar de ce ar fi asta un punct contra religiei in scoala in general?

[quote ]Prin urmare, în cazul copiilor mei orele de religie sunt inutile, având solidă pregătire în familie și la biserică. În cazul celorlalți copii, tot inutile îmi par a fi, din moment ce tratează religia cu nonșalanță, ca să nu zic cu bășcălie la ore. [/quote]

Nu vad care ar fi bazele rationale ale unei astfel de generalizari.

Citat:
La această stare de fapt, replica cea mai constructivă pe care am auzit-o mai des este că orele de religie nu ar trebui să aibă coloratură confesională, ci să se predea mai degrabă lucruri din domeniul moralei sau al istoriei religiilor. Numai că toată morala creștină se bazează pe dogmatica creștină, așa cum bine știm. Nu prea ai cum să faci morală fără să vorbești de credință. Pe de altă parte, ore de istorie a religiilor nu înseamnă religie, după cum istoria matematicii nu înseamnă că faci matematică. Nu mai vorbim că un obiect ca "istoria religiilor" ar arăta foarte diferit după cum manualul și profesorul este ortodox sau catolic.
Foarte de acord cu obiectiile asa ca nu vad de ce s-ar numi propunere constructiva.

Citat:
Prin urmare, nu sunt de părere că orele de religie în școală sunt, ÎN SINE, un lucru rău. Ci că așa cum se fac în prezent, nu sunt de nici un folos.
Eu inclin sa cred ca in alte parti si in general se fac la un nivel mult mai serios.
Dar din pacate BOR nu profita la maxim de aceasta oportunitate.

Citat:
Recunosc însă, probabil că ar fi și mai rău fără ele: mulți ar ajunge la concluzia că religia, nemaipredându-se în școală, ar fi ceva de pe altă planetă.
..si in plus ar lipsi multi copii de o cateheza care eu totusi inclin sa cred ca le este multora utila.

Citat:
Dileme din care nu prea văd ieșiri.
Cum am spus deja, nu stiu daca stiti dar probleme de genul asta se regasesc la multe alte ore din invatamantul romanesc, in functie de calitatea elevilor si nu in ultimul rand al profesorilor.
Ar trebui sa desfiintam invatamantul cu totul?

BOR ar putea lua mult mai in serios vizele care le da profesorilor pentru a preda religia + ar trebui sa infiinteze niste comisii de inspectie care sa supervizeze modul in care se desfasoara orele si cunostintele efective ale elevilor in urma lor.

Iar posturile sa se ocupe binenteles prin concurs (nu stiu care este situatia acum) supervizat de BOR nu de inspectorat (sa speram ca astfel coruptia va fi mai mica).
Reply With Quote