Citat:
În prealabil postat de ory
Un lucru nu am sa inteleg niciodata, de ce preotului i se ingaduie o a doua casatorie, chiar si a treia pe tot parcursul cand acesta este preot ( nu este cazul de fata ),
|
Mă surprinde ce scrieți aici. Eu știam că preoții nu se pot recăsători.
Citat:
iar calugarului nu-i este ingaduita sub nici un chip razgandirea de la statutul monahal ? ? ?
|
Voturile călugărești sunt perpetue. Există mai înainte etapa noviciatului, după care novicele se poate întoarce la starea dinainte. Dar, după ce a acceptat tonsura, nu mai există cale de
întoarcere. Un călugăr este un om care a optat pentru starea îngerească încă din momentul vieții în trup. A deveni una cu îngerii și apoi a te face iarăși om înseamnă apostazie.
Iar "matriomonium sacerdotum" înseamnă ceva foarte real. Monahul sau monahia care se întorc în lume divorțează de Mirele Cristos.
Citat:
Pentru ca intr-o casatorie este vorba de doua persoane, iar in calugarie de una reala si de cealalta imaginara intr-o legatura de asa zisa " casatorie " cu Domnul ?
|
Cum adică imaginară ? Cristos e imaginar ? Este proiecție a minții noastre ?
Citat:
caci nu prea inteleg de ce se da o valoare mai mare calugariei decat casatoriei ? Si nu am sa inteleg niciodata, de fapt, nici nu cred in aceasta valoare exagerata atribuita statutului monahal in defavoarea cununiei sfinte, care ajunge sa fie defaimata de multe ori, iar aceasta subestimare devine chiar justificata de biserica.
|
Biserica nu învață altceva decât știe de la Cristos și de la apostoli. Cristos a fost călugăr, având toate cele 3 voturi: a fost sărac, a fost celib, a ascultat până la moarte de Tatăl Său. Apostolul laudă fecioria pentru Cristos. Starea căsătorită este bună, starea monahală este și mai bună. Ambele pot duce la mântuire, cel chemat în oricare din ele are o cruce de dus toată viața lui: este felul specific stării sale de a se asocia la Crucea lui Cristos, dar întotdeauna fecioria are întâietate în onoare. Așa cum îngerii au întâietate în raport cu oamenii. Și îngerii, și oamenii pot cădea și se pot mântui. Când cad, îngerii cad mai rău și așa se întâmplă și cu călugării. Când se mântuiesc, îngeri și oameni intră în "Norul de Martori". Dar îngerii ocupă locuri mai sus, mai aproape de Tronul Ceresc. Cu o singură excepție: Sfânta Fecioară, care este deasupra oricăruia dintre ei.