Citat:
În prealabil postat de anna21
Nu prea am mult timp la indemana.
Ca urmare, scuze daca voi fi prea directa, dar am impresia uneori ca-ti bati joc de mine sau ma crezi cu logica la nivel de gradinita.
Ma refer la partea subliniata de tine.
Avem stiinte exacte: medicina, fizica, matematica etc... credintele celor care au aceste profesii nu afecteaza prea mult calitatea actului.
Avem apoi stiinte umaniste, arte.. in aceste domenii conteaza enorm ceea ce crezi!
Fara suparare, homeopatia NU este o stiinta exacta. Masurarea concentratiilor si tabelele cu simptome NU o fac stiinta exacta.
(Cand eu iau un medicament pt durere de cap sau dinti, cand ii administrez copilului ceva impotriva febrei.. medicul imi explica destul de exact CUM functioneaza acel medicament. In cazul homeopatiei vorbim de incercare si eroare. De altfel, in strainatate asigurarea medicala nu acopera tratamente homeopatice etc..) Chiar voi ati spus ca este ceva inexplicabil.
Ca sa o spun direct, tot ce se intampla cu scuturarea sticlutei si restul.. mie imi pare un ritual, nu stiinta.
Fortza vitala NU este concept crestin! Nu voi elabora aici, ca nu am timp (este chiar anticrestin. Ceea ce ne tine pe noi in viata este Sf. Duh. De la El avem viata noi si tot ce exista. In ce fel, nu stiu.. Dar stiu ca din alta parte NU vine viata. Dumnezeu NU este energie impersonala manevrabila dupa bunul nostru plac etc..)
Apoi Hahnemann vorbeste de magnetism animal si alte invataturi dracesti (sa nu ne mai incurcam in termeni). El chiar da explicatii. La fel, gasim explicatii si teorii la Kent si altii... dar oameni inteligenti au inteles ca homeopatia trebuie imbracata in haina stiintei asa ca au lasat-o mai moale cu teoriile dubioase despre forte, energii, memoria apei etc.
Fani si Mihnea, fiecare crede ce vrea.
Daca voi credeti ca homeopatia este stiinta medicala, va doresc din tot sufletul sa va tina Dumnezeu sanatosi!
|
Nu te considerde loc cu logica de gradinita, sau prostuta, ca altfel, cum spuneam, nu ti-as mai scrie atata. Sincer, imi vine sa ma iau cu mainile de cap vazand cum o femeie inteligenta si cultivata poiate ajunge la o gandire atat de integrista, uneori. Asta ma intristeaza (putea sa se intample unor prietene de-ale mele sau mie) si de asta iti tot raspund..
In plus, ma mai las dusa de ironie. Iar tu uneori am impresia ca te imunizezi singura la unele argumente logice.
Iarasi, a raspuns Mihnea Dragomir mult mai competent decat as putea-o eu face despre actiunea medicamentelor.
Eu as vrea sa mai adaug altceva: despre diferenta pe care o faci intre stiinta si arta. Zici ca in stiinta ideile celor care au aceste profesii nu influenteaza oamenii, insa in arta da.
Nu vad de loc de ce. O stiinta zisa exacta (desi cum spune Mihnea stiinta absolut exacta nu exista iar medicina nu este tocmai stiinta exacta) este bazata pe observatie, deductie si experienta. Dar este bazata si pe anumite considerente de tip ideologic: de ex. materia este vazuta ca ceva separat, autonom, care functioneaza ca un sistem inchis. Unii oameni de stiinta considera ca nu mai exista si altceva, altii (cei credinciosi sau deisti sau, in fine, nu complect materialisti) ca exista dar nu se ocupa cu acest Altceva.
Stiinta, inteleasa astfel, functioneaza, da rezultate, poate explica o parte buna din fenomenele perceptibile.
Insa cred ca suntem de acord ca aceasta conceptie asupra materiei nu este crestina. Dupa conceptia crestina, lumea vazuta si nevazuta este un tot. Lumea vazuta este o imagine acelei vazute, ba chiar este in comuniune cu ea. Lumea este miscata de energiile necreate. Notiunea de simbol, atat de importanta aici, este complect ignorata de stiinta de tip modern.
Si totusi noi crestinii acceptam in general sa ne folosim de stiinta si de rezultatele ei. Pe buna dreptate, insa cred ca uneori aceste conceptii ne pot influenta negativ si gandirea crestina, daca nu luam aminte. Si bineinteles cei care practica stiiunta ii pot influenta pe cei din jurul lor. Doctorii materialisti isi pot influenta pacientii (daca ei se lasa influentati).
Acum despre arta:
citeaza-mi tu macar cativa scriitori sau pictori ale caror idei sa fie suta la suta ortodoxe ... Cred ca nu o sa gasesti nici macar cati sa numeri pe degete (daca iei catolicii si protestantii ajungi la mai multi dar sunt sigura ca si ei sunt periculosi, din punctul tau de vedere). Ar insemna sa nu ii citim sau privim decat pe astia? Cel putin pentru copii, de altfel, tu cam asa ceva propuneai in topicul 'Lumea copiilor'. Idee care pe mine pur si simplu ma scandalizeaza.
Sfantul Vasile (si nu numai el) recomanda calduros tinerilor sa se initieze in artele laice ale timpului; or acestea erau exclusiv cele ale autorilor
pagani!
Cred ca atat in stiinta, cat si in arta, trebuie sa ne amintim de cuvintele sfantului Pavel: cercetati toate, ce este de folos pastrati.