Citat:
În prealabil postat de vasalie
Multumesc pentru apreciere. Dar, ma intereseaza prea putin "cultura ortodoxa". In schimb, sunt foarte interesat de crestinismul autentic (asa cum l-am descoperit in Evanghelii si epistolele Sfintilor Apostoli).
Rugaciunile sunt sacre in simplitatea si sinceritatea lor.
Nu avem nevoie de sabloane in rugaciune, pentru a-l cunoaste pe Dumnezeu. Avem nevoie de sabloane cand nu il cunoastem pe Dumnezeu.
In ceea ce priveste cunoasterea de Dumnezeu, aceasta este o conditie a mantuirii noastre:
"Si viata vesnicã este aceasta: sã Te cunoascã pe Tine, singurul Dumnezeu adevãrat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu."(Ioan 17:3) Si, aceasta cunoastere nu se capata folosind sabloane de rugaciune.
|
Nu vroiam sa te jignesc doar constatam o stare de fapt
Poi daca tot combati ortodoxia nu ti se pare ca ar trebui sa o cunosti? cum altfel te poti pronunta asupra unui lucru pe care nu-l cunosti si asupra unei credinte pe care n-ai trait-o
Nu cunosti frumusetea rugaciunii sacramentale asa ca n-ai cum sa te pronunti, ti-asi recomanda sa citesti niste rugaciuni ortodoxe si sa imi spui cu ce nu ar fi Dumnezeu de acord din ele?
Iti amintesti ca Dumnezeu i-a trasat lui Moise in detaliu modul de inchinare care trebuie adus
lipsa unui sablon sti unde duce? la impunerea propriilor noastre gusturi si a nevoilor personale care ne satisfac iar nu la o inchinare care sa-l multumeasca pe Dumnezeu, astfel de exemplu in adunarile neo-protestate au patruns melodii laice cu versuri crestine, pana si manele crestine care nu ii aduc slava lui Dumnezeu ci satisfac gusturile unora care altfel s-ar plictisi sa se inchine lui Dumnezeu, aici este problema, rugaciunea sacramentala nu face altceva decat sa te uneasca cu Biserica din toate timpurile si te face sa aduci aceeasi inchinare cu toata Biserica de pretutindeni
E frumos sa te rogi liber si eu o fac dar exista un pericol asa cum am mai spus acela de ati confectiona un "dumnezeu" dupa propriile gusturi, argumentand ca daca ai inima curata ele sunt bune, daca n-ai un sablon, Biblia, Traditia, Biserica, s-ar putea sa nu ajungi sa cunosti acelasi Dumnezeu care este propovaduit in crestinism, si te mai si pune in postura de ati impune propriile gusturi
cat despre repetarea rugaciunilor, uite de exemplu Biblia de ce o citesti de mai multe ori? cantecele religioase care ma gandesc ca si in intelegerea neo-protestanta sunt intelese ca o rugaciune, de ce se canta de mai multe ori?
pana si rugaciunile libere din adunari sunt dupa un anumit sablon dar pe deasupra il fac pe cel ce le spune sa isi ia mintea de la adevarata rugaciune si sa fie atent la cuvintele pe care le spune pe moment, plus ca unora le da si o stare de mandrie