View Single Post
Vechi 22.04.2010, 15:52:23
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Sigur ca arta nu este mantuitoare prin ea insasi si sigur ca exista in arta oamenilor si multe manifestari ale raului.
Cred insa ca ce este interesant in arta moderna este printre altele ca reflecta realitatea intr-un mod sintetic, si putem intelege mai bine lumea (inclusiv aspectele demonice care se manifesta in ea) mai bine privind-o.
Iar in ceea ce priveste literatura, eu nu scot de acolo principii de viata si idei calauzitoare, asa cum ma acuza indirect Alexandru Athanasiu, ci mi se pare ca prin ea inteleg mai bine lumea si pe mine insami. Ideile si principiile calauzitoare mi le iau din credinta crestina, bineinteles.
La un nivel mult mai inalt, asa facea Steinhardt, care in plus pentru orice are exemple literare si din orice scriere scotea un mesaj crestin. Eu nu am sa ajung acolo pentru ca nu am cultura lui si trairea lui, insa el este un model pentru mine.
Iti inteleg indignarea privind dispretul meu pt arta. Imi amintesc cum am mers in studentie la un muzeu de arta (chiar acolo la tine, in Belgia) cu sotul meu (nu eram casatoriti atunci) si dupa ce l-am plimbat vreo doua ore printre picturi m-a pacalit sa iesim afara si mi-a zis: niciodata nu ma mai convingi sa calc intr-o expozitie de arta. (Si s-a tinut de cuvant, au trecut 12 ani). Dar cat de socata am fost, ce dezamagita, cum un om inteligent refuza arta?.. cu cine ma mai "culturalizez" eu?! Parca ar fi comis o impietate: refuza Arta...
Adevarat, arta reflecta societatea moderna. Dar eu zic mai mult: arta ii dirijeaza traseul spiritual (practic arta invata oamenii sa vada, cum am mai spus.. are rol formator). Cred ca arta este intotdeauna un pas inainte fata de constiinta de sine a maselor (mi se pare ca in prezent arta e axata pe reflectarea naturii umane, asa cum este perceputa de omul contemporan).

Dar aici nu e topicul potrivit.. o sa-ti pregatesc ceva pe lumea copiilor, dar caut niste poze..
Reply With Quote