Subiect: Ecumenism
View Single Post
Vechi 16.04.2007, 00:50:40
Traditie Traditie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Probabil, citim surse diferite... eu stiu cu totul altceva despre sistemul de invatamant din Bizant, insa daca tu crezi ca in scola primara se invata drept, dialectica, filosofie, teologie... e dreptul tau

Depinde la ce perioada te referi. În antichitate, adica înainte de închiderea scolilor eline de catre Sf. Iustinian (în primul rând a celor din Atena) într-adevar se studiau acele domenii.

Apoi a urmat o perioada tulbure si o data cu renasterea macedoneana, în sec. 9, a reaparut gustul pentru cultura antica, dar nu pâna acolo încât sa se studieze organizat respectivele domenii. Si nu uita ca vorbeam de manastiri iar manastirile din Bizant erau totusi centre ascetice, imaginea calugarului care studiaza pe Aristotel corespunde evului mediu occidental, care a nascut si monstrul scolasticismului.

Tu vrei sa ma convingi ca este rau ca un calugar sa faca Facultatea de Teologie, pt. ca evident nu crezi ca ar fi bine pt. el si pt. cei cu care intra in contact. In cel mai bun caz, crezi ca este inutil... Istoria te contrazice... prin exemplele pe care le ofera. Binenteles ca tot ce scriu eu se izbeste ca de un zid, fiindca nu poti accepta pur si simplu faptul ca altcineva ar putea avea dreptate. Eu iti spun ca stiu astfel de cazuri si ca fac cinste, tu imi spui ca nu e asa.

Facultatea de Teologie pentru capatarea harului Preotiei la preotii mireni e menita sa le dea acestora pregatirea pe care calugarii se presupune ca o dobândesc datorita mediului desi modului de viata din manastire.

Reply With Quote