196. Liderii pucioși și lupta intestină pentru putere (I)
Recenta tentativă a preotului răzvrătit I.B. de a reveni ocazional în sânul comunității pucioase ( pe care în ultima vreme o părăsise) pentru a participa de bunăvoie la una din slujbele mai importante ale anului a stârnit reacții contradictorii în sânul conducerii bicefale de la Pucioasa. Dacă lelița Mihaela s-a arătat permisivă, chiar ușor încântată, fiind de acord fără rezerve ca I.B. să vină, în schimb spiritul întunecat de ură al lui Nicușor față de rivalul său i-a dezvăluit o latură meschină, ranchiunoasă și, până la urmă, absolut necreștinească. El s-a împotrivit cu vehemență acestei ințiative, reclamând că I.B. nu mai are ce căuta în locurile „sfinte” pe care de bunăvoie le-a părăsit. Nu mai contau la Nicușor îndemnurile biblice la iertare și la dragoste creștină. Nu mai conta că, timp de aproape 20 de ani, I.B. fusese o verigă importantă în tripleta denumită pompos „troița sfântă” de la Pucioasa. Nu mai conta că I.B. a fost de fapt mereu primul, primul între egali, în această tripletă, ceilalți doi coslujitori (Spirică și Nicușor) fiind cooptați abia la un an după el, „pentru a întregi întreita lucrare slujitoare” de la Pucioasa. Nu mai conta că atunci când a venit pentru prima dată la Pucioasa, Nicușor a fost primit împreună cu soția sa Constanța și cu fetița lor în casa ospitalieră a lui I.B. Nu mai conta că, dacă n-ar fi fost bunăvoința lui I.B. nu ar fi fost nimic din „lucrarea” de la Glodenii Pucioasei: nici mânăstire, nici obște, nici biserică. Astăzi I.B. nu mai este primit pe locurile care îi aparțin de drept, căci „donația” făcută de I.B. către liderii pucioși este nulă și neavenită, fiind smulsă prin șantaj, presiuni inimaginabile și amenințări cu moartea.
Nicușor nu mai voia, și pace, ca să stea la aceeași „sfântă masă” cu cel pe ale cărui pământuri își găsise și el adăpost și un blid de linte în ultimii 20 de ani.
Faptul că între două păreri diametral opuse, Nicușor a avut câștig de cauză în fața Mihaelei, clarifică multe necunoscute din sânul actualei cârmuiri colective de la Pucioasa. Între cei doi lideri, balanța puterii a început să încline puternic înspre Nicușor. Tentativele îndelungate, tenace și încrâncenate, prin care Nicușor s-a străduit să-l debarce pe I.B. de la putere pentru a-i lua locul s-au dovedit fructuoase. Cu câțiva ani în urmă, un conflict similar între cei doi bărbați de stat (statul teocratic pucios, cu capitala la Glodenii din Vale) o punea în mare încurcătură pe Mihaela, care îi mărturisea atunci unui confident apropiat:
- Nu știu ce să mă mai fac cu Nicușor, că nu poate să-l sufere pe Iliuță. Eu mă străduiesc să-l conving pe Iliuță să vină înapoi, i-am trimis și pe frați la Brașov după el ca să-l cheme, dar Nicușor nici nu vrea să audă ca să-l reprimim.
- Păi dacă părintele Iliuță a plecat de bunăvoie... nici nu poate fi forțat să revină. O să vă descurcați cum puteți și fără el, lasă că n-o să vă lase Domnul fără ajutor...
- Nu pot renunța așa de ușor la Iliuță, doar este unul dintre cei trei unși ai Domnului, a dat de atâtea ori Domnul Cuvânt despre el. Ei erau troița Domnului... iar poporul...ce-o să zică poporul despre noi?
- Da... dar ar cam trebui ca și părintele Nicușor să fie mai înțelegător...
- Nu știu, sunt distrusă, nu știu ce să mă mai fac cu el, nu vrea să mă înțeleagă deloc...Mă tem să nu se aprindă iar un conflict între ei... ce va zice atunci poporul despre noi?
Pe de altă parte, încă de pe atunci Nicușor nu se mai sfia să-și mascheze ura față de rivalul său, iar odată a fost auzit rostind printre dinți:
- Mai bine îl omoram cu mâna mea! Intram și eu la pușcărie, dar cel puțin știu că terminam odată cu porcăria asta!
Ciudată, neverosimilă, șocantă, paralizantă această gândire și rostire la „arhiereul Domnului”, cel care citea fiecare „Cuvânt” proaspăt la popor cu o voce atât de dulce... care „reproducea fidel vocea Domnului”... Omul ăsta chiar era sănătos la minte?
Atunci, Mihaela a reușit până la urmă să împace și capra, și varza. Au mai trecut câțiva ani, iar Nicușor s-a învechit în rele și acum joacă tare. Simte că o are pe Mihaela la mână și o șantajează. Știe că Mihaela minte de îngheață apele, știe că nici vorbă ca ea să „audă” Cuvântul, pentru că îl confecționează singură. Știe câte compromisuri au făcut împreună, câte bârfe, câte maziliri, câte nedreptăți, câte minciuni au pritocit amândoi. Și atunci își permite. Conduce el acum destinele pucioșilor prin Mihaela, iar Mihaela îl ascultă, fiindcă nu mai are încotro. Ea nu-și poate permite un scandal major, care ar putea nărui totul într-o noapte, ca un castel de nisip. Înghite în sec și tace și face cum spune Nicușor.
Vrea Nicușor să țină o corespondență secretă cu Mana, lăsându-i la loc fix scrisorele de amor? Nimeni nu-l poate opri, dar îl poate descoperi la o adică. Și chiar l-a descoperit, până la urmă.
O vrea Nicușor pe Mana adusă de la Târgoviște la Pucioasa, ca alternativă pentru că i-a fost desființată poșta secretă? Mihaela i-o aduce pe Mana la Pucioasa.
Se întâlnește Nicușor noapte de noapte pe furiș cu Mana prin cotloane? Mihaela ori se face că nu vede, ori doarme buștean, ori chiar nu vede nimic, căci Nicușor este isteț foc, are mintea brici și nu poate fi prins cu ocaua mică așa, cu una, cu două. Multe pânde au fost plănuite de cei care-l bănuiau, până a putut fi prins și dovedit.
Vrea Nicușor să se mai destindă o oră-două, jucând CanonBall pe calculator (în timp ce adepții sunt convinși că el „corectează Cuvântul Domnului”) ? Mihaela se face că nu observă, fiind adânc „cufundată în rugăciune”.
Vrea Nicușor să-i facă ochi dulci, priviri galeșe și sărutări de mâini lui Vali M.? Mihaela le vede ca expresii de dragoste frățească.
Vrea Nicușor să flirteze la Legănuț cu Doina D. ? Mihaela îi suportă o zi, îi suportă două, îi suportă o lună, apoi nu-i mai suportă. Îi face bagajele Doiniței și o expediază val-vârtej la garsoniera ei din Bucureștii Noi.
A început Nicușor să tragă la măsea pe furiș? Mihaela habar n-are, dar chelarul „mănăstirii” vede bine cum dispare în fiecare zi câte o sticlă din „vinul Fraților” care e pus deoparte în rafturile beciului.
Este Nicușor demascat pe bloguri despre ce potlogării face? Mihaela îl acoperă ca o mamă bună și miloasă, reclamând cu tărie că toate cele spuse despre Nicușor sunt răutăți omenești răscolite de pofta de răzbunare a unor estropiați mintal. Din când în când îl mai ceartă, țipă la el ca o disperată și îl acuză că a smintit tot „poporul”, se mai dă cu fundul de pământ și cu capul de pereți ca să-l impresioneze, dar Nicușor e acum imun la toate „figurile” acestea.
Pierderile de imagine (și nu numai!) contabilizate de pucioși în ultima vreme sunt imense. Ascensiunea insidioasă a lui Nicușor la putere a dus la dezertarea în masă a unor piese grele din fortăreața pucioșilor: Costel, Daniela, altă Daniela, Ionică, Marian, Victoria, Iliuță, Dănuț, etc., etc. Și câți ar mai fi vrut , săracii, să scape de „raiul” pucios, dar n-au mai avut unde să se retragă, căci toate căile de întoarcere le fuseseră tăiate! Cei care și-au vândut casele (ca să nu vină cu mâna goală „la Dumnezeu”) nu mai au acum decât o singură variantă: să suporte cu stoicism toate chinurile, nedreptățile și umilințele la care-i supun sistematic liderii pucioși, care au demonstrat că sunt mânați în tot ceea ce fac de o plăcere malefică în a-i perpeli la foc iute pe supușii lor.
Last edited by mariamargareta; 23.04.2010 at 16:32:52.
|