Citat:
În prealabil postat de Fani71
Probabil este adevarat, cel putin anumite curente din arta reflecta asta.
Dar ce ar fi mai bine? Sa nu ne uitam, sa refuzam sa luam in seama aceste opere? Sa inchidem ochii si sa traim intr-o lume paralela? Vrem nu vrem, este lumea in care traim si facem si noi parte din ea.
Sigur, nu ne obliga nimeni sa iubim aceste forme morbide de arta sau sa bantuim prin expozitii. Dar cum zicea Andrusca, evrything is art. Suntem inconjurati de lucruri facute de oameni care au invatat o anumita forma de arta sau design. Pana si reclamele.. Ce sa facem, sa ne inchidem ochii? Eu cred ca ar trebui sa invatam sa le vedem, sa vedem dincolo de ele.
Si sa decelam frumosul acolo unde se gaseste. Pentru ca se mai si gaseste..
De altfel epoca noastra are si caracteristica de a cultiva trecutul, deci gasesti mai multe expozitii de arta din alte veacuri decat din al nostru. De ex. eu as vrea mult sa jaung la expozitia cu El Greco de aici de la Bruxelles pana nu se inchide, pentru ca imi place mult El Greco. Or tu poate, dupa criteriile tale, l-ai considera un renegat, pentru ca a parasit arta icoanelor pentru o arta individualista, in care a adus ce-i drept unele trasaturi bizantine. Deci, este nociv pentru ochii unui ortodox? Ar trebui sa regret ca imi place si sa-mi spal ochii de el?
Eu de fapt mai mult la literatura m-am gandit pe celalalt topic, pentru ca sunt mai mare consumatoare.
Nu am spus de loc ca toata arta este benefica!!
De ex. despre aceasta expozitie am spus ca nu este, pentru multi. Sau cel putin aveam intentia sa spun asta.
Nu stiu de ce spui ca eu consider arta mareata si ca ridica omul. Depinde de om, depinde de arta.
De fapt, ce propui tu, pentru adulti? Ce sa facem? Sa nu mai citim decat Biblia si sfintii parinti si sa nu ne uitam decat la icoane? Concret? hm?
|
Arta exprima starea sufleteasca a creatorului si viziunea sa in legatura cu un acel subiect reprezentat. Si prin arta poti observa evolutia unei societati. Eu zic ca arta este buna, ca tot ceea ce inseamna creatie, deci libertate de exprimare... Poti intelege multe, ca observator al artei si al vietii in general.
O completare:
Stii care cred ca-i adevarul? Nu cand te focusezi asupra unui grup restrans, ci cand privesti ansamblul. Atunci vezi unde suntem cu adevarat.