Citat:
În prealabil postat de Antoni0
Ducutu, sustii ca Ortodoxia nu poate convoca un sinod ecumenic fara Papa?
|
Am facut doar constatarea ca fara participarea papilor, sau a reprenzentantilor lui, dupa 1054 nu s-au mai tinut sinoade care sa fi avut pretentia de a se numi ecumenice.
Dar, de asemenea am mai spus ca orice sinod local (ma refer la cele din rasarit) care ar aduce clarificari dogmatice si ar fi acceptat si de apus, prin acordul papei, isi va putea lua numele de sinod ecumenic. Am dat deja exemplu, la (cel putin) unul dintre sinoadele din rasarit papa nu a avut reprezentanti. Cand a aflat de sinod si de hotararile lui, le-a acceptat si sinodul a devenit (astfel) ecumenic.
In rasarit practica a impusc convocarea sinoadelor nu de catre patriarhi, ci de imparati. Astazi lipsind imparat din Constantinopol...greu si-ar lua cineva misiunea aceasta.
In apus, pe langa convocari de sinoade din parte diferitilor imparati, au fost si cazuri cand sinoadele au fost convocate de papa (desigur, erau invitati si reprezentanti ai puterilor seculare, dar chemarea era facuta de papi - uneori si cu nechemarea partii seculare).
Nu intru in tema autoritatii de a se convoca sinoade ecumenice in rasarit. S-ar putea gasi si alte formule. Cert este ca inca nu s-au gasit, ori nu s-a considerat ca ar fi cazul intrunirii unui asemenea sinod ecumenic strict rasaritean.