Citat:
În prealabil postat de antoniap
Daca ne propunem ca de maine sa nu mai facem niciun pacat - asta e mandrie clara si vom fi ispititi suplimentar pentru aceasta.
|
Mă tem că sunteți în eroare. Convertirea înseamnă hotărârea de a nu mai păcătui. Deloc, nu de a păcătui mai puțin. Așa ne prezentăm la spovadă. Dintre precondițiile unei bune spovezi, căința este esențială, iar căință înseamnă nu numai regret pentru păcatele făcute, ci și hotărârea de a nu mai păcătui. Dacă, să zicem, cineva suferă de păcatul curviei, atunci trebuie nu numai să realizeze cât de grav este acest păcat, ci să fie hotărât să nu mai curvească nici o dată. Să presupunem că respectivul își zice: "am curvit cam mult: de mâine am să curvesc ceva mai puțin: în loc să o fac o dată la două zile, am să o fac săptămânal, apoi, după împărtășirea viitoare, am să o fac doar o dată la două săptămâni", atunci mă tem că asta nu este căință bună. Iar fără căință bună, spovada nu e bună. Cu alte cuvinte, nu este validă. Nefericitul care a făcut asemenea târguială ar face bine ca, după o căință adevărată, să se mai spovedească odată, mărturisind toate păcatele chiar dacă le-a mărturisit anterior, fiind ca și când nu s-a spovedit niciodată. Desigur, aceasta e valabil și pentru hoții, beții, avorturi, jurăminte strâmbe și toate păcatele.
În ceea ce privește mândria, ea nu duce la ispitiri suplimentare. De ispitit, suntem oricum ispitiți, asta e principala ocupație a ispititorului. Dimpotrivă, pe măsura urcușului spiritual, ispitele cresc în loc să scadă. Ce e drept, crește și capacitatea de apărare a penitentului. Dar ăsta e deja subiect pentru alt topic.
Citat:
Mai intai sa recunoastem cu smerenie ca nu putem noi insine sa luptam singuri, de aceea sa cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru ca in ispite sa fim intariti. Dumnezeu primeste gandul nostru de pocainta mai ales cand este insotit de smerenie.
|
În mod clar, Dumnezeu nu primește cu plăcere gândul nostru de a păcătui mai puțin. El ne vrea sfinți, așa cum El este sfânt, și nu ne vrea păcătoși part-time. Păcatul este ofensă adusă lui Dumnezeu, să nu-mi spuneți că Dumnezeu vrea să fie ofensat mai rar.
Citat:
Abia dupa ce am biruit un pacat ajungem sa-l uram cu adevarat.
|
În starea în care mergem la spovadă, trebuie să ne urâm TOATE păcatele pe care conștiința ne arată că le-am săvârșit. Ura față de păcat și de urmările lui, dintre care cea mai importantă este ruperea legăturii cu Dumnezeu este importantă pentru a birui viitoare ispite, cel puțin din aceeași specie ca a păcatelor făcute. De aceea, pe lângă sentimentul sufletesc de ușurare și mângâiere, după spovadă mai simțim mult timp, uneori toată viața, un sentiment de "cum am putut să fac așa ceva ?". Acest sentiment vine de la Domnul și este întărire asupra ispitelor viitoare.