Citat:
În prealabil postat de anna21
Da, tot ce citesti te influenteaza. Dar tu spui ca asta ne face "bureti". Asta nu am afirmat eu, ci tu.
Mai degraba eu vad ca ideile necrestine despre lume preluate din carti vin la un moment dat sa te lupte (sa spunem ca uneori ti se pare ca exista destin, uneori ti se pare ca Dumnezeu este nedrept, uneori ti se pare ca raul poate fi bine "in unele conditii" sau daca duce la efecte bune este scuzabil -in sens ca nu mai e pacat etc, etc.. sunt multe idei care pot fi preluate si asimilate subtil).
Deci asa cum esti luptat prin ganduri, esti luptat si de idei straine (in mod viclean, desigur).
In sensul acesta vad ca ne modifica. Ideea este ca macar cateva secunde cititorul adera la ele. Ca altfel nu ar putea citi cartea, ma gandesc. Chiar daca nu este de acord cu ideile care stau la baza unui roman, cititorul le "accepta" pt o vreme pt. a putea intelege mesajul autorului. Macar o perioada limitata aderi mai mult sau mai putin la ele.
|
Nu mi se pare un lucru neaparat rau aceasta lupta.
Fara lupta, nu exista nici invingator. Daca ne ferim mereu de ispita din lupta cu ideile nefaste, ne cuprinde moliciunea. Daca insa ne expunem lor, cred ca avem sansa sa iesim mai tari.
Citat:
În prealabil postat de anna21
Eu personal urmatoarea pb.: imi amintesc mult din ceea ce am citit, dar uit sursa.. Mi-e teama ca la un moment dat din memorie va tasni ceva citit din ouspensky, de ex., dar cu ambalaj crestin.. Mai ales daca citesti mult, la un moment dat realizezi ca esti populat cu multe idei care nu-ti apartin direct (oricum creierul face un permanent efort sa-si insuseasca ideile citite ca si cum ar fi ale sale).. si te intrebi in ce masura te reprezinta si in ce masura iti tot supraadaugi lucruri straine care pana la urma te impiedica sa vezi esentialul.
|
La care Ouspensky te referi? Ca eu stiu numai unul care a scris cartea Teologia icoanei, o carte de referinta despre iconologie si cat se poate de ortodoxa.
Mi se pare ca daca citesti asa cum le citesti copiilor tai, incercand mereu sa discerni adevarul de neadevar, frumusul de urat, binele de rau, nu te poti alege decat cu o putere de discernere si de intelegere mai mare.
Cand citesti mai putin, risti mai degraba sa fii vrajit deci manipulat de o carte deschisa la intamplare, un text dintr-o reclama, un articol de ziar.. Esti mai fara aparare. Mie asa mi se pare.
Citat:
În prealabil postat de anna21
Cat despre oamenii duhovnicesti, eu cred sincer ca se hranesc doar cu Cuvantul lui Dumnezeu..
|
Hm, probabil ca da.
Dar cred ca ei stiu sa disearna peste tot cuvantul lui Dumnezeu, il pot intalni la oricine si peste tot.
Citat:
În prealabil postat de anna21
Incep cu ultima ta afirmatie: nu ma pun in locul unui om duhovnicesc (dupa cum nici anca, jane, zaharia nu au facut-o).
Cat despre cititul in folosul altora, da, sunt de acord. Am in minte exemplul par. Seraphim Rose care a scris extraordinar despre fenomenele lumii moderne, despre reflectarea nihilismului in arta, despre geneza vs. stiinta etc..
Cam acesta este ajutorul.
(Te referi la Steinhardt.. mie imi place cum scrie, dar totusi nu-mi merge la inima. Sunt mult mai miscatori oamenii care nu au multa pregatire formala.)
|
Este una din formele de ajutoare posibile.
Altele sunt cele descrise mai sus - dezvoltarea mintii, ferirea de manipulare. Prin astea ne ajutam atat noua cat si semenilor.
In legatura cu Steinhardt: sigur, nu putem avea toti aceleasi gusturi, si este bine asa.
De asta e bine sa existe carti pentru toti ;-)