Subiect: Sacrificiul
View Single Post
Vechi 27.04.2010, 11:16:25
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1
Una din functii e cea de plata pentru pacatele omenirii, pacate care afecteaza onoarea lui Dumnezeu. Prin pacat omul nesocoteste pe Dumnezeu iar un Dumnezeu calcat în picioare nu mai este Dumnezeu. Maretia lui Dumnezeu trebuia restabilita si Jertfa lui Dumnezeu, a uneia din Persoanele Sfintei Treimi a facut acest lucru.
Traditie,

Jertfa nu a fost pentru satisfacerea onoarei Lui Dumnezeu, ortodocsii nu cred asa ceva.

De asemenea dacă atmosfera spirituală a jertfei nu poate fi simplist juridică, ci de dragoste, adevăr și libertate, atunci și sensul ei nu e cel propițiatoriu, de îmblînzire a unui Dumnezeu «a Cărui mînie nu e potolită decît cînd curge sîngele». Spiritul propriu Sfintei Scripturi și Sfintei Tradiții scoate în relief un alt obiectiv sau sens: acela al sfințirii, nu pe acela de inspirație păgînă al îmblînzirii mîniei. Jertfa e oferită lui Dumnezeu anume pentru a fi sfințită, transfigurată prin El. «Ce e oferit e sfințit». Nu e vorba de un act cerut de Dumnezeu pentru Sine, ci pentru noi, pentru a ne sfinți, pentru a ne transfigura: «Gloria Dei vivens homo» (Sfîntul Irineu). Și jertfa Domnului a adus tocmai această sfințire, transfigurare supremă: învierea.

Parintele Galeriu

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote