View Single Post
Vechi 27.04.2010, 21:47:05
mariamargareta mariamargareta is offline
Banned

Data înregistrării: 04.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit

197. Sunteți niște oameni răi!

– De ce nu scrii ceva ca să afle lumea cât sunt ei de răi? Nu pot să uit privirea lor, care m-a urmărit acolo ani de zile. Sau vorbele lor, amenințările, învinuirile fără motiv, și ce le făceau ei la ăia pe care voiau să-i alunge de acolo. Cum îi făceau să nu mai suporte atmosfera și să plece unde văd cu ochii. De ce nu scrii asta? Aș scrie eu, dar nu prea mă pricep la scris.

Interpelarea aceasta venea zilele trecute de la un prieten, un fost pucios care, după ce a suferit ani de zile pe plantațiile fermierilor de suflete de la Pucioasa, găsise până la urmă forța să se desprindă definitiv de ei. I-am răspuns:

– Nu-i așa de simplu. Asta e o părere subiectivă, este părerea ta, este și a mea, recunosc! ... e și a altora ca noi... dar rămâne o simplă părere. Nu uita că alții, care le sunt apropiați, sau sunt simpatizanți de aiurea, au o cu totul altă părere, total opusă cu a noastră. Cel puțin așa declară... ce-o fi în sufletele lor, numai Dumnezeu știe!
– Mi se pare important ca oamenii să știe asta. Să nu mai creadă ce spun ei, minciunile lor, cum se laudă că sunt plini de grijă și de iubire față de oameni. Să se știe câți au suferit de la ei, ce apăsătoare era prezența lor mereu peste noi și printre noi.
– Mi-ar trebui exemple concrete, altfel nu pot. Tot ce am scris până acum este bazat pe date și pe exemple concrete, care se pot verifica de oricine. Nu pot să scriu doar așa, că-mi sunt mie antipatici și nu-mi place de mutra lor sau de privirea lor. Dă-mi un exemplu concret din care să reiasă răutatea lor, și atunci poate o să scriu.

A stat o vreme gândindu-se, apoi a zis:

– Ar fi ceva. Am aflat recent cum le povestea o actriță Zidarilor pățania ei la un Festival, la Pucioasa. Spunea, cică i-a venit și ei rândul să urce pe scenă. Cred că era vorba de o poezie, sau așa ceva. Când să deschidă gura, a văzut-o pe Mihaela într-un colț, dar nu știa cine este. I-a văzut privirea și pe loc a înghețat. Era ceva în privirea ei, un fel de dispreț amestecat cu ură rece, care nu se justifica prin nimic, îndată ce actrița încă nu scosese o vorbă. Pe loc i s-a făcut un gol în minte și a uitat tot ce avea să spună.
– Lapsus!
– ?
– Lapsus! Când uiți brusc și aparent fără motiv ceea ce vrei să spui.
– A bâiguit ceva semănând a scuze, s-a dat jos și a fugit de pe scenă. Ulterior a aflat că persoana cu deochiul era Mihaela, stăpâna obștii care găzduia petrecerea.
Și știu și eu, că mai erau și alții care când o vedeau pentru prima dată cum îi dirija pe băieți la spectacolele de teatru și pe fete la horă erau șocați, apoi începeau să întrebe în stânga și-n dreapta: „Cine este femeia asta cu privirea sfredelitoare, care dă din mâini ca o apucată și-i învârte pe toți după deget și toți ascultă de ea fără să miște în front?”

I-am spus că am auzit și eu asemenea nedumeriri la cei veniți „din afară”, oaspeți sau pelerini de o zi sau de două. Alții, fără a o vedea (pentru că ea făcea tot posibilul să stea cât mai în umbră – deși ajungea adesea să se dea de gol prin gesturi și prin onomatopee), spuneau – fără a fi întrebați de nimeni: „aici e o mână de fier, de femeie aprigă, care le conduce pe toate!”.

Și-a amintit apoi cât de apăsătoare era atmosfera la mesele lor, în Casa Întâlnirii, atunci când veneau „Frații”. Toți mesenii tăceau. Cei doi „prooroci” soseau însoțiți de 3-4 căței spălați și parfumați, care zburdau printre mese împrăștiind smocuri de păr și ușurându-se pe întrecute pe sculpturile monumentale ale lui Marian Zidaru: „David și Goliat”, Al Șaptelea Înger”, „Melchisedec”, „Viziunea lui Ezechiel”... toate erau udate de căței din belșug la rădăcină, doar doar, or mai crește în înălțime măcar un cot.
Își așterneau pe masă bucatele cu care veniseră ( de obicei mâncau separat, mâncarea lor era alta), sticla lor cu vin (alt vin, nu poșirca pe care o beau ceilalți) și începea muștruluiala. Tunând și fulgerând, lelița Mihaela îi acuza pe toți că sunt „muți”, că au duh surd și mut, care nu face cinste Noului Ierusalim. Dacă însă îndrăznea cineva să ia cuvântul, apăi vorbele lui erau îndată pritocite pe toate fețele, demonstrându-i-se că spune numai prostii, sau că e infatuat și că se crede deștept ca să-i învețe pe ei, proorocii, recitându-le citate din „Cuvânt” ca să-i impresioneze. Așa încât bietul pucios ajungea inevitabil la concluzia că dacă tăcea, filozof rămânea.
Privirile acre, fețele întunecate, nemulțumirea nedisimulată, atmosfera apăsătoare, vorbele grele și jignitoare ale liderilor pucioși la adresa tuturor, făceau din aceste întâlniri cea mai grea perioadă a zilei.
Unul câte unul, fiecăruia dintre pucioși le venea rîndul să fie „pus pe masă” și tocat mărunt de Mihaela cu cuvinte grele, cu reproșuri, cu denigrări și amenințări. Nenicul Nicușor vorbea mai puțin, numai când îl îndemna lelița Mihaela („spune și tu, Nicușor!”); dar când vorbea, era as în a pune sare pe rană. Excepție făceau favoriții (faliții) Mihaelei, câțiva pucioși fideli, recunoscuți prin obediența, servilismul, machiavelismul și lipsa coloanei vertebrale față de liderii pucioși: Manoliță, Miți, Mana, Măriuța, Nicu Popp... , care erau, de regulă, menajați.
Și-a mai amintit și cum a fost „împachetată” Doina David într-o după-amiază și expediată la garsoniera ei din Bucureștii Noi, spulberându-se într-o clipă toate intimitățile și tratamentul preferențial pe care-l primise D.D. de la „Frați” vreo câțiva ani de zile.
Și-a mai amintit cum plângeau Doina Lazăr și fiica ei, Ana, fiind expediate de Mihaela în mai multe rînduri la București pe motive inventate și exagerate, apoi erau iar reprimite, atunci când Mihaela avea nevoie de ele să le pună să lucreze la mașina de cusut.
Și-a mai amintit cum și-au găsit Zidarii toate obiectele personale scoase din „chiliile” lor de la „mănăstire”: unele aruncate la gunoi, altele arse în foc, altele deteriorate, altele distruse, atunci când Mihaela luase hotărârea să-i exileze la atelierul lor de la București.
Și multe alte scene triste și-a amintit.

În final i-am promis că mă voi strădui să fac public exemplul lui cu actrița „deocheată”, repovestindu-l prin dialog, ca să pară mai vioi.

Și atunci mi-am amintit brusc cuvintele: „Sunteți niște oameni răi! Vreți să mă dați afară din lucrare!”, care mi se păruseră a fi antologice chiar de când le-am auzit prima dată. Cu aceste cuvinte și cu lacrimi în ochi s-a despărțit creștina Daniela M. de liderii pucioși, atunci când paharul se umpluse până sus. Era pe vremea când ea se despărțise în fapt de Ninel, soțul ei, motiv pentru care șansele ei de a mai cumpăra pe bani grei icoane (așa cum făcuse altădată, iar Ninel era cel care dăduse banii) deveniseră nule. Întrucât Daniela M. numai prezenta nici un interes pentru Mihaela, lelița și-a înscenat un comportament mizerabil față de ea, ca s-o scârbească și s-o determine să plece singură unde o vedea cu ochii, departe de sfera de influență a pucioșilor. Mihaela a uitat că Daniela era altădată bună, era curtată, era alintată era lingușită cu cuvinte „de la Domnul” (ca eventual să mai cumpere ceva icoane sau ca să scrie o carte comandată de liderii pucioși, în care Daniela M. să se elogieze Biserica Noul Ierusalim și să se blameze BOR). Acum, dintr-un interes meschin, Mihaela o făcea pe Daniela leneșă, neîmplinitoare, ușuratică, incompatibilă cu proximitatea locurilor „sfinte” de la Pucioasa.

Și mi-am zis: Acesta va fi titlul articolului pe care mi l-a cerut prietenul meu: „Sunteți niște oameni răi!”

Last edited by mariamargareta; 28.04.2010 at 14:27:42.