Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
|
"Tradition in action" este un sit acatolic. Sunt nu numai schismatici, dar aflați într-o tenisune polemică în raport cu Biserica Catolică și (ca toți schismaticii) în special cu aparatul ei central: papa și Curia Romei. Dacă vrem să vedem ce spun cardinalii catolici, să cercetăm documente catolice, după cum, dacă vrem să vedem ce spune patriarhul, nu vom merge pe vatican.va, ci pe situl oficial al patriarhiei BOR.
Este de subliniat (deși mi se pare că am făcut-o mai demult) că această dogmă nu este NUMAI catolică, ci, începând a se cristaliza în perioada Bisericii Nedespărțite, este (sau ar trebui să fie) împărtășită și de ortodocși. Desigur, cu înțelesul pe care ei îl dau termenului de "Biserică", adică Biserica Ortodoxă. Sursele biblice și patristice ale acestei dogme sunt numeroase.
Se poate să folosesc prea mult terminologie latină: e o deformare personală, iubesc și apreciez mult această limbă. Pe de altă parte, Biserica Catolică (inclusiv chiar Biserica Greco-Catolică) datorează enorm latinei, de aceea teologia noastră și chiar liturgica e plină de sintagme latine. La rândul meu, mi se pare ciudat când aud termeni precum "odovanie", "blagoveștenie", "procavăț", "grijanie". Nu că aș avea ceva împotriva lor, dar mi se par greu de ținut minte și cam străine spiritului limbii române. Nu neg că sunt subiectiv și că asemenea lucruri nu au nici o legătură cu credința.