Subiect: Lumea copiilor
View Single Post
  #237  
Vechi 28.04.2010, 00:44:38
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Fani, poate inteleg eu gresit lucrurile, dar eu stiu ca Imparatia lui Dumnezeu care incepe din aceasta lume este Sf. Duh care se salasuieste in cei curatiti de patimi.
De aceea nu pot sa vad legatura dintre efortul intelectual si Imparatia lui Dumnezeu in aceasta lume..


Iar in ce-l priveste pe Steinhardt, imi vine greu sa cred ca a zis ca prostia e pacat.
Poate nepasarea, asta da.
Poate lipsa de grija pt suflet, asta da..

Dar prostia in sens de lipsa de preocupare intelectuala nu cred ca este pacat! Prostia este pacatul capital al satanistilor! (conform LaVey.. nu dau link, dar poti verifica).
Hristos a spus: Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru. Ea este deja prezenta in Biserica, deci in fiecare om botezat care incearca sa traiasca conform botezului. Nu numai in cei care s-au sfintit deplin.
Exista o tensiune permanenta intre Imparatia lui Dumnezeu si lumea aceasta.
Un crestin traieste in amandoua.
Aminteste-ti de epistola catre Diognet, unde acest paradox este atat de bine exprimat.
Un crestin, in tot ceea ce face ar trebui sa simta aceasta tensiune sau sa devina sensibil pentru ea. Nu exista activitate pur profana pentru un crestin. Deci, si treburile casnice, o meserie aparent fara nici o legatura cu credinta, si da, cititul unei carti de care Anca spunea ca foloseste doar pentru lumea aceasta (viata in lume, spunea) intr-un fel ne foloseste si pentru Imparatie, daca scopul a fost bun.
Un exemplu poate idiot: daca citesti o carte de bucate ca sa poti face mai multa bucurie celor din jur (familiei si prietenilor sau parohiei..) cu mancarurile pe care vrei sa le gatesti, atunci poti spune ca tia folosit pentru viata in aceasta lume, dar numai citirea Bibliei si a literaturii patristice ti-a folosit pentru Imparatie? Nu cred: pentru ca daca ai citit-o pentru a face bucurie celorlalti si aplicand-o chiar i-ai bucurat, a fost o fapta de dragoste.
Am luat cartea de bucate pentru ca este vorba de ceva mai concret.

Steinhardt cred ca vroia sa spuna ca prostia este un pacat atunci cand este neglijenta, inchiderea ochilor si lipsa vointei de a te informa si a gandi cu adevarat. Nu lipsa de preocupare intelectuala pur si simplu. Sunt oameni simpli care nu au citit mult pt ca u au avut inclinatia sau ocazia, dar au gandit, au tinut ochii deschisi. Ei sunt poate inculti si nu ar intelege sa zicem Dostoievski daca l-ar citi, dar nu sunt 'prosti' in sensul lui Steinhardt.

Dar sunt oameni care au capacitatea intelectuala si formatia sa citeasca, si nu o fac, din diverse motive - ei cred ca se priveaza de posibilitatea de a deveni mai destempti - in sensul lui Steinhardt.

Uf, cred ca am incalcit toitul.. este cazul sa ma duc la culcare.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote