Subiect: Lumea copiilor
View Single Post
Vechi 28.04.2010, 01:34:02
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
In "Jurnalul fericirii" si in "Daruind vei dobandi" prostia (ca lipsa a preocuparilor intelectuale, in sensul intelegerii oneste a ideilor) este amendata de Steinhardt drept pacat.

Sa ne gandim doar la farisei care au pacatuit prin prostie, nu din necredinta.
Da, asa este. El considera prostia pacat (iubesc naivitatea dar nu la barbosi). Imi amintesc ca o asociaza cu rautatea.
Multi cred la fel: ca prostia merge mana in mana cu rautatea.

Eu nu vad lucrurile asa. In primul rand inteligenta tine de mostenirea genetica si potentialul genetic poate fi dezvoltat prin educatie.. dar dupa perioada adolescentei s-a terminat. Asta a fost: testele iq nu mai inregistreaza un progres cu varsta, indiferent cat citesti (testele sunt astfel elaborate sa masoare inteligenta, dar nu cultura).

Eu am avut ocazia sa ma joc cu niste teste de inteligenta in studentie si am avut surprize sa vad ca oameni pe care-i credeam mult mai destepti decat mine au facut testele varza, iar altii pe care-i credeam modesti intelectual au sarit din scala! Sor-mea care in scoala avea rezultate mediocre a facut matricile Raven's in juma de ora fara sa greseasca una.
Am mai spus ca exista un site high iq society, unde puteti sa va calculati iq-ul.. este instructiv. Va va da ocazia sa reflectati ce este inteligenta (mai ales daca va puteti compara cu altii) si cat de putin este reflectata in societate (este f discreta).
Multa galagie si datul din coate trec de multe ori drept inteligenta :).

In concluzie: nu sunt de acord cu cuvintele lui Steihardt. Prostia in sine (lipsa de preocupari intelectuale, de ex., lipsa de lectura, informare, culturalizare...) nu are cum sa fie pacat. Mandria, nepasarea, lenea etc.. sunt pacate.
Ci suspectez ca vroia sa se indreptateasca pe sine. Scrierile lui abunda in citate, referinte etc.. Mi se par foarte intelectualizate (chiar snoabe), lipsite de traire autentica (de altfel, am spus, nu-mi merg la inima). Pai cititi Siluan Athonitul.. vorbeste din ceea ce traieste (nu din lecturi). Diferenta ca de la cer la pamant.
Reply With Quote