Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Daca citesti literatura patristica neintelegand si neaplicand nimic din ce citesti, mai bine rezuma-te atunci la beletristica. Si daca te mai si mandresti cu intelepciunea din aceste carti, care nici macar nu este a ta... nu mai am cuvinte.
Fani, eu am fost intotdeauna un "soarece de biblioteca", asa ca stiu ce spun... Iar alegerea am facut-o in cunstinta de cauza. Practic, cat timp am citit beletristica, am fost de fapt in cautarea cartilor bisericesti.
Daca vorbesti de stiut biblia pe de rost, intram in zona sectelor, si chiar nu este cazul.
|
Eu nu am vorbit de mine si nici de tine, cum nici tu nu am inteles ca vorbeai de mine atunci cand ai spus ca cultura duce la orgoliu.
Noi vorbeam in general aici, de binefacerile sau pericolele literaturii.
Te poti mandri cu orice cunoastere erudita - din carti adica: beletristica sau patristica sau biblica. Am vrut sa spun ca argumentul tau nu este un argument nici pro nici contra literaturii.
Nu numai sectarii stiau biblia pe de rost, ci si.. Sfintii parinti. O citeaza mereu din memorie, fluent. Pe vremea aceea oricum oamenii aveau alta memorie decat noi, pentru ca nu existau atatea lucruri care o distrau, iar cartile erau mai rare, asa ca oamenii aveau o cultura orala mai puternica. Si citeau cu voce tare, in general, ceea ce ajuta memorizarea..
In privinta cunoasterii Bibliei, poate ar trebui sa luam exemplu de la protestanti, noi ortodocsii. Nu in interpretare, desigur.