View Single Post
Vechi 29.04.2010, 10:33:39
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit A trebuit sa reinvii topicul asta, pentru ca este de importanta maxima.

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
impartasirea si spovedania regulata si deasa ma fac mai atenta la ceea ce fac si spun, mai putin delasatoare in cele spirituale, mai constienta ca Dumnezeu vrea de la mine, personal, perfectiunea si nu altceva, si ca spre asta trebuie sa ma indrept, mai constienta de faptul ca Hristos se salasuieste in mine...Sigur, totul cu ajutorul harului lui Dumnezeu.
Foarte bine ai punctat aici, Noesisaa. Acesta este scopul comuniunii cu Hristos: imbunatatirea vietii, unirea vointei proprii cu voia divina, sfintirea!

--------

http://www.canoaneortodoxe.net/pdf/1...Apostolice.pdf

Canonul 66 Apostolic:
Toți credincioșii care intră în biserică și ascultă scripturile, dar nu
rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta Împărtășanie, aceia trebuie să
se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică.

http://canoaneortodoxe.net/pdf/3.Can...e_Antiohia.pdf

CANONUL 2 Antiohia :
Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare.

Citat:
În prealabil postat de sophia
Si nu m-a lamurit inca nimeni cum sa facem sa avem si soti/sotii , sa mancam normal si sa ne impartasim saptamanal sau la fiecare liturghie cum vor/spun unii.
In privinta mancarii, canoanele Bisericii Ortodoxe spun clar asa:

Canonul 66 Apostolic:
Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară
numai de una) să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească.

Cat priveste curatia, Apostolul Pavel ne scrie la 1 Corinteni 7:

12. Celorlalți le grăiesc eu, nu Domnul: Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase.
13. Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul.
14. Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.

Deci, daca cineva are partenerul necredincios, asta inseamna ca nu se va putea impartasi? Nicidecum. Dar de asta avem duhovnic, ca sa ne marturisim ceea ce ne sta pe constiinta, ca el sa cantareasca lucrurile si sa lege sau sa dezlege.

Citat:
Si am mai spus: eu ma gandesc si la respectul vis-a-vis de Trupul si Sangele Domnului. De aceea nu sunt pentru a-l lua asa ca pe bombonica, tot timpul, ci numai cand suntem cu adevarat pregatiti pentru asta.
Daca as intreba pe toti cei care se impartasasesc saptamanal sau mai des, cred ca nici jumate nu ar fi in starea aceea speciala pentru a primi cum se cuvine Sf.Impartasanie.
Euharistia se ia cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste. Se ia constientizand ca este impartasire cu Hristos, spre tamaduirea sufletului si a trupului si spre viata de veci.

Mantuitorul nu a venit pentru cei drepti, ci pentru ca sa-i intoarca pe cei pacatosi la pocainta. Ce raspundem noi cand suntem invitati sa ne impartasim cu Sfintele Sfintilor? Unul este Sfant, Unul Domn Iisus Hristos intru slava Lui Dumnezeu-Tatal, amin! Deci absolut nimeni nu e vrednic de aceasta Taina, dar totusi pentru noi ne este randuita, pentru iertarea pacatelor, spre viata vesnica.

Citat:
Si la partea cu respectul nu cred ca m-ai inteles pentru ca nici eu nu pot explica. Este ceva ce simt eu.
Si daca se spune ca fiecare gand si vorba este un pacat...trebuie chiar sa fii cu cugetul impacat...
Se poate sa traiesti crestineste mereu, dar sa mai ai probleme sufletesti, sau sa faci vreun pacat. De multe ori nu-ti trece nici cu spovedania, trebuie sa lucrezi cu tine insuti si sa te linistesti.
Trebuie sa ai stare sufleteasca anume cand te duci la impartasanie. Eu asa simt, nu stiu daca ma intelegeti.
Ceea ce simti tu se numeste falsa evlavie - scuze ca o spun asa. Este pacaleala inselatorului ca sa stai departe de Cel care iti poate vindeca neputintele duhovnicesti si suferintele trupesti.

Cat despre pacatele cu gandul, te rog sa mai citesti din scrierile Sfintilor Parinti, ca nu e deloc cum iti imaginezi tu. Vezi si diferenta dintre greaseala si pacat.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote