@Noesisaa si Florin
1. Ma refeream si la postul trupesc. Doar de aici din forum am aflat prima data ca se face abstinenta si sambata si duminica si inainte si dupa orice liturghie.
De aceea ma intreb cum sa facem, la modul f.serios: nici mancat normal in atate zile si nici respectat sotul/sotia in multe zile.
Da, la manastire nu e nici o problema. Si se mai poate in cazul in care preotul iti da dezlegare sa iei impartasania fara a tine post si abstinenta.
Si Florin: nu, nu este evlavie falsa, ci eu o numesc frica si respect de Dumnezeu. Eu stiu ca, cel putin eu, nu sunt in permanenta perfecat, ca mai am scapari si atunci nu pot sa ma duc sa iau impartasania asa oricand, acum o iau si maine am facut iar o boroboata si poimaine iar o iau.
Eu traiesc in lume si viata in lume asta este.
Am mai spus, exista doua variante:
1. in manastire
2. cu dezlegare sau regula permanenta ca poti lua impartasania fara post, abistinenta indelungata si fara probleme, oricand. Cam ca la catolici si am inteles ca si la greci se face asa (adica se ia mai usor ca la noi).
Undeva am gasit niste reguli de mers la impartasanie, in perioade fara post, si atunci este suficient cumva sa postesti mai putin. Pe de alta parte canoanele sunt clare si nu se refera numai la anumite perioade (de post sau de ne-post), asa ca de aceea intreb cum faceti voi, cum va invata duhovnici vostri.
Poate oi reusi odata sa aflu si eu de la preotul meu.