View Single Post
Vechi 29.04.2010, 15:28:30
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, eu am intrebat pe alt topic asta si mi s-a spus ca sunt nesimtita (sau pe aproape) ca indraznesc sa compar preotii cu mirenii.
Am intrebat si daca ei se spovedesc de fiecare data si postesc in continuu.
Unii poate o fac, dar majoritatea nu.
Or, nici ei nu ar spune ca sunt mai curati duhovniceste decat mirenii. Harul pe care il au nu are legatura cu sfintenia personala.
Fani,

In apararea ta :) , uite ce ne aminteste un parinte ieromonah (fost sef de promotie la Teologie in Iasi, o perioada decan), citandu-l pe Sfantul Ioan Gura-de-Aur:

Deși Sfântul Ioan Gură de Aur spune că preoții au nevoie de aceeași pregătire pentru împărtășire ca și mirenii, căci în această privință nu este nici o deosebire între ei,[58] preoții în zilele noastre se spovedesc foarte rar (mai ales cei de mir). Cu toate acestea, fără „a se uita în oglindă”, pretind de la mireni să se spovedească înainte de fiecare împărtășire. Deși mulți preoți recunosc că sunt unii mireni care duc o viață mai sfântă decât ei, aceștia nu se rușinează să impună spovedania acelora, chiar dacă sfințiile lor se spovedesc o singură dată pe an, dar se împărtășesc cel puțin o dată pe săptămână. Nici nu știu de unde se inventează asemenea „reguli” și „canoane” – și ce este mai grav – cu standard dublu.

Citeste tot articolul, desi e cam lung, si n-o sa-ti para rau:

http://www.blog.teologie.net/2010/01...ne-impartasim/

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote