Sofia,
Citeste si tu articolul asta, pe fragmente, ca e cam lung:
http://www.blog.teologie.net/2010/01...ne-impartasim/
Si cauta cartea lui Ioan Ica jr. pomenita de mine mai sus.
Citat:
În prealabil postat de sophia
@Noesisaa si Florin
1. Ma refeream si la postul trupesc. Doar de aici din forum am aflat prima data ca se face abstinenta si sambata si duminica si inainte si dupa orice liturghie.
De aceea ma intreb cum sa facem, la modul f.serios: nici mancat normal in atate zile si nici respectat sotul/sotia in multe zile.
Da, la manastire nu e nici o problema. Si se mai poate in cazul in care preotul iti da dezlegare sa iei impartasania fara a tine post si abstinenta.
|
Vad ca tu tintesti direct pentru al noualea Cer! :) Glumesc... Ar trebui sa intelegi ca Euharistia este spre sfintire, nu un premiu pentru desavarsiti.
In legatura cu abstinenta, vorbeste si cu duhovnicul, dar si cu sotul, caci stii ce sfat ne da Pavel la 1 Corinteni 7, 3-6:
3. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea și femeia bărbatului. 4. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia.
5. Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.
6. Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă.
Nici macar marele Apostol nu ne-a dat o porunca clara in privinta abstintentei, ci un sfat! Pe aia cu martea si joia vreau s-o vad scrisa in canoanele bisericii si atunci am s-o cred. :)
Citat:
Si Florin: nu, nu este evlavie falsa, ci eu o numesc frica si respect de Dumnezeu. Eu stiu ca, cel putin eu, nu sunt in permanenta perfecta, ca mai am scapari si atunci nu pot sa ma duc sa iau impartasania asa oricand, acum o iau si maine am facut iar o boroboata si poimaine iar o iau.
Eu traiesc in lume si viata in lume asta este.
Am mai spus, exista doua variante:
1. in manastire
2. cu dezlegare sau regula permanenta ca poti lua impartasania fara post, abistinenta indelungata si fara probleme, oricand. Cam ca la catolici si am inteles ca si la greci se face asa (adica se ia mai usor ca la noi).
|
Cu totii traim in lume. Si Sfintii de odinioara au trait in aceeasi lume nebuna. Si ce, asta i-a impiedicat sa fie Sfinti? Nu.
Daca tu nu esti "perfecta", atunci spune-mi, te impartasesti vreodata? Caci daca nu o faci niciodata, ce fel de ortodoxa esti? Si daca indraznesti sa o faci sa zic o data pe an, atunci esti vrednica sau perfecta sau desavarsita? Trebuie sa intelegi ca aceasta Taina este spre ajutorul tau, nu o incununara a faptelor tale bune de genul: post, metanii, canon, milostenie samd.
Citez din linkul dat mai sus:
Este clar deci că însăși săvârșirea Liturghiei e legată de îm*părtășirea credincioșilor. Chiar dacă se oficiază zil*nic sau nu*mai în anumite zile din săptămână, Liturghia nu poate fi con*cepută fără împărtășire și acest lucru e confirmat și de Sfântul Ioan Gură de Aur în
Omilia III la Efeseni prin ur*mătoarele cu*vinte:
Văd că se face multă neorânduială la Îm*părtășire. În celelalte zile ale anului nu vă împărtășiți chiar dacă adeseori sunteți curați [adică nu aveți păcate opritoare –n.n.
], iar când vin Paștile (și alte sărbători), chiar dacă ați fă*cut ceva rău, îndrăzniți să vă împărtășiți?! Vai de nepricepe*rea voastră și de răul vostru obicei! În zadar se săvârșește Liturghia în fie*care zi dacă nu vă împărtășiți[18]… Acestea le spun nu ca să vă împărtășiți oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceți vred*nici. Omule, nu ești vrednic să te împărtășești? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioși*lor –n.n.
] nu ești vrednic să le auzi…, deci, dacă (zici că) nu ești vrednic să te apro*pii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumeii, pen*tru că nu te deosebești cu nimic de ei…[19]
Citat:
Undeva am gasit niste reguli de mers la impartasanie, in perioade fara post, si atunci este suficient cumva sa postesti mai putin. Pe de alta parte canoanele sunt clare si nu se refera numai la anumite perioade (de post sau de ne-post), asa ca de aceea intreb cum faceti voi, cum va invata duhovnici vostri.
Poate oi reusi odata sa aflu si eu de la preotul meu.
|
Daca chiar vrei sa stii ce zice duhovnicul meu, iti spun: el i-a declarat tampiti pe cei care opresc lumea de la impartasanie fara sa aiba motive serioase.