Citat:
În prealabil postat de costin_byby
Impartasirea foarte deasa in primele veacuri crestine se facea in primul rand datorita persecutiilor indreptate impotriva crestinilor.Si pt ca nu se stia daca maine vei mai exista se dadea foarte des.
|
De unde stii? Nu asa se spunea atunci.
De altfel in, articolul postat de Florin Ionut se vede ca si pe vremea sfantului Vasile, cand nu mai erau persecutati crestinii, se practica impartasania deasa si chiar zilnica.
Si cu vrednicia mai mare a primilor crestini.. Am tot auzit asta. Nu se poate masura vrednicia si oricum nu de vrednicie este vorba: nimeni nu este vrednic de Trupul si Sangele lui Hristos, chiar nimeni.
Primii crestini au avut ispitele si caderile lor (au fost si atunci multi apostati printre crestini, care nu aveau curajul sa reziste in fata persecutiilor, nu este cazul sa ii idealizam in masa; ajunge de altfel sa citim epistolele, sa vedem ce pacate faceau unii dintre ei), noi le avem pe ale noastre. Ba pentru noi poate e mai greu sa ramanem crestini decat pentru ei, cu topate tentatiile actuale, intr-o lume care iti ofera atatea alte posibilitati si in care adesea credinta este nu persecutata, ci ridiculizata. Ca sa rezistam, avem vevoie de o comuniune stransa cu Hristos.
Eu pot spune ca daca nu as avea aceasta comuniune, cu toata nevrednicia mea, nu stiu cum as rezista la greutatile cu care ma lupt. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat un duhovnic care m-a facut sa inteleg aceste lucruri (si eu, ca si Florin-Ionut, la inceput nu am avut curajul sa il ascult).