View Single Post
Vechi 30.04.2010, 13:45:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Mai Fani, draga mea, te contrazici in aceeasi fraza. Citeste si tu ce scrii: "nu cer restrictii, dar sa tinem posturile miercuri, vineri, sambata, duminca (trupeste), ajunare in noaptea de dinainte." Ca si cum in rest mult ar mai ramane. Si daca mai sunt sarbatori in saptamana, cu liturghie, s-au dus si alea.
Regulile ma deranjeaza, sigur. Ele exista, au fost inventate si am inteles ca nu se poate fara si ma comport ca atare. Ma duc mai rar la impartasanie.
Eu nu inteleg ce vreti voi de fapt, pentru ca pe de o parte sustineti (tu mai putin), aceste reguli f.severe, pe de alta ziceti ca nu sunt obligatorii, ca e in functie de duhovnic.
Pai cum este pana la urma.
Macar fiti cinstiti, ca asta va rugam, cu noi, cei mai derutati si spuneti cum faceti voi: ori traiti normal si aveti dezlegare de la duhovnic, ori nu va impartasiti mereu.
Pentru ca si cu regulile asa cum sunt ele si le sustineti, si cu trait normal si in casnicie nu se poate. Efectiv nu se poate. Si sa mai faci si copii pe deasupra.

Daca spun ca sa respect canoanele si sa ma duc mai rar la impartasanie, ca sa-mi respect si sotul si alimentatia, si pe Dumnezeu, nu e bine, daca spun sa sa nu mai respect canoanele asa si sa ma duc zilnic la impartasanie, tot nu e bine.
Atunci cum e bine? Sa renunt total la casnicie si sa devin vegetariana. Asta ar fi solutia.

Am sa incerc sa discut cu preotul meu. Dar la noi sunt numai doua persoane care se impartasesc la toate slujbele. Cum nu stiu. In rest nu cred ca preotul ar da dezlegari sau ar renunta la vreun canon, ca sa stam multime la impartasit. Nici n-ar avea timp sa ne spovedeasca pe toti si mereu.
Pai, cand am spus eu de sambata si duminica? Eu am spus de posturile care s ecer tuturor, nu mai mult: miercuri si vineri, si ajunare inaintea liturghiei.
Este asta atat de greu? Trebuie sa devii vegetarian sau abstinent pentru asta? Si repet, aici este vorba de reguli generale, nu de aplicarea lor concreta de la caz la caz.

Cum aplicam noi asta practic la viata noastra concreta, cum anume ne sfatuieste duhovnicul, cred ca este un lucru foarte personal, de care daca vrei am putea vorbi in privat (o sa iti scriu daca vrei), este mult prea personal pentru a fi desfasurat aici pe forum.
Ideea pe care o tot repet este ca in ortodoxie regulile sunt o orientare, nu o lege, si fiecare trebuie sa isi gaseasca calea cu autorul unui duhovnic dar si cercetandu-se pe tine, si bineinteles, cu acordul sotului sau sotiei.
Daca cineva de ex. este casatorit cu un om necredincios, situatia este alta decat daca este casatorit cu un credincios care tine si el post.
Daca cineva de ex. nu poate posti (din, motive de boala sau sarcina), bineinteles ca nu trebuie sa posteasca nici macar pentru impartasanie. Acestea sunt lucruri dupa mine atat de logice incat ma mir ca trebuie atatea discutii pentru a le clarifica.