View Single Post
Vechi 30.04.2010, 14:19:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
"In plus, ajunare (de la toate, inclusiv relatia conjugala) in noaptea dinaintea impartasaniei."
Uite aici ai spus.
In plus, de aici de pe forum am invatat si mai apoi am citit si canoanele, ca sambata (inainte de impartasanie) si duminica dupa, respectiv inainte si dupa ziua liturghiei/impartasaniei (fie ea joi, vineri, sau luni, etc.), nu ai voi relatii cu sotul /sotia si trebuie sa ajunezi (macar).
(Dupa aceeasi regula mirii n-ar avea voie "macar 3 zile dupa cununie".)
La fel nu stiu sigur daca sambata, respectiv in alta zi de dulce, dar dinaintea impartasaniei (in timpul saptamanii) ai voie sa mananci carne si lactate.
Si atunci sunt mai multe zile din saptamana interzise la dulce si la sot/sotie si trebuie sa fii vegetarian si necasatorit ca sa poti.

Si atunci ajungem amandoua la aceeasi concluzie ca nu se poate si una si alta, si te duci la duhovnic sa te dezlege. Asa ca e mai cinstit s-o spunem de la inceput.
Acele 'canoane', in masura in care exista (nu exista pentru tot ce ai scris, de ex. pentru postul de carne si lactate sinainte de impartasanie nu am auzit in viata mea sa exista vreun canon) nu sunt universale. Sunt diverse reguli stabilite intr-un loc sau altul, limitate toate. Sunt absolutizate de unii. S-au impus din cauza unor abuzuri ale unora, din cauza racirii credintei oamenilor, din legalizarea treptata a credintei, sau din diverse alte cauze.
Ai vazut mai sus ca in canoanele apostolice nu se cerea decat sa ne impratasim.. nimic mai mult.
Nu am vazut pana acum canonul care sa impuna post conjugal in zile de sarbatoare. Am vazut parca doar un canon care recomanda clericilor sa nu aiba relatii cu sotia nici pana in seara de dupa impartasanie.
Noaptea dinainte pentru ajunare inseamna, ca si pentru mancare, noaptea incepand cu ora 12. Daca spunem sambata, ne gandim la toata ziua inclusiv noaptea dinainte (care e vineri, nu?)