Citat:
În prealabil postat de sophia
Conform canoanelor, pentru impartasit trebuie urmatoarea pregatire:
1. post alimentar - in perioada de post 1 saptamana cel putin, in rest 3 zile, plus miercuri si vineri (si luni ?). Nu stiu de ce spunea cineva aici ca postul din cele 2-3 zile din saptamana este aleatoriu. Macar cand vrei sa te impartasesti trebuie sa-l tii.
Trebuie ajunat sambata. Exact n-am inteles notiunea. Ce fel ai voie sa mananci sambata? Si da, de la ora 12 in sus nu mai ai voie nimic.
Am inteles ca si duminica dupa slujba trebuie sa tii post in mod normal.
Deci raman marti si joi sa mananci normal. Nu stiu luni. Am inteles ca numai la manastiri se tine lunea post.
|
Sophia, dar ai citit ce s-a scris mai sus? Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Cum sa ajunezi sambata. Adica sa nu mananci nimic de la 12 noaptea vineri pana duminica dupa Sf Liturghie? Nu, ajunarea se face de la miezul noptii sambata pana duminica dupa SL. 2-3 zile de post aleatoriu? De unde pana unde? Duminica nu este voie de tinut post daca e in afara posturilor. Sigur, aici nu intra ajunarea de dinainte de Sf Liturghie.
Citat:
Daca in timpul saptamanii mai sunt liturghii (sarbatori) 1-2, postul de orice fel se intinde pe toate cele 7 zile.
Concluzia este: ca sa ne impartasim mereu trebuie fie sa ne dea parintele dezlegare de toate, fie sa traim la manastire.
|
Dar asta se spunea mai sus ca e incorect, si ca o asemenea atitudine nu este constructiva, etc...
Citat:
Preotii (ca s-a pus intrebarea): scrie ca ei trebuie sa se impartaseasca la fiecare liturghie si trebuie sa fie pregatiti pentru asta (post alimentar si de la sotie, spovedit). Cum se realizeaza asta, nu stiu. Trebuie sa aibe duhovnic langa ei mereu, iar de sotie nu mai vorbesc.
|
Iti dai seama ca nu asa functioneaza lucrurile...
Citat:
- m-a socat citatul din Nicolae Cabasila, cu pacatele de moarte. Mania pacat de moarte? Dar este cineva care nu se enerveaza, nu se supara niciodata in viata asta nebuna. Ma iertati ca spun, dar asa un om s-ar chema "nesimtit".
|
Nu mania in sine este pacatul de moarte. Mania este unul dintre cele 7 pacate capitale, un fel de imperfectiuni, patimi care duc la pacate de moarte. Pacat mare nu este ca te-ai suparat, cateodata este involuntar, ci pacat de moarte poate fi cum reactionezi cand esti manios. Daca nu faci nici un efort sa te controlezi, daca incepi sa arunci injurii in dreapta si in stanga, pe nedrept de multe ori, daca devii razbunator ca urmare a maniei, daca lovesti, chiar si cu vorba...etc. Ideal este ca noi sa ajungem sa nu ne mai maniem din nimic. Dar pana ajungem la ideal, trebuie sa lucram...important este sa fii constient de imperfectiunea ta si sa faci tot posibilul sa nu o lasi sa ia control asupra ta. In fine, catolicii au o viziune mai detaliata si mai concreta asupra pacatului de moarte vs pacat venial, in ortodoxie diferenta nu este chiar asa de clara, probabil de aici si confuzia unora.