Citat:
Īn prealabil postat de AlinB
Astept sa ma lamuresti cum anume sabatele lunare si anuale nu aveau nimic ritual in ele in schimb cel saptamanal da.
|
Nici nu am cum sa-ti demonstrez ce-mi ceri. Lucrurile stau tocmai invers. Unele sarbatori, numite si sabate, includeau niste ceremonii care prefigurau lucrarea Mantuitorului ("care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este a lui Hristos" - Coloseni 2:17).
Dau ca exemplu sarbatoarea numita "Ziua ispasirii" (Yom Kippur). O gasesti descrisa in Levitic 16 (cu toate ceremoniile sale). Referitor la aceasta sarbatoare se spune:
"Aceasta sa fie pentru voi o zi de sabat, o zi de odihna in care sa va smeriti sufletele."(Levitic 16:31). Si nu era vorba despre ziua a saptea a saptamanii (sabatul saptamanal - porunca a patra).
Citat:
Īn prealabil postat de AlinB
Si demonstratia ca textele enuntate anterior Col 2:16 si Gal 4:10 nu se refera la sabatul saptamanal.
|
Coloseni 2:16 se explica citind in context, de la vers.14 pana la vers. 17. Bineinteles, nu trebuie neglijat contextul biblic in intregime. Explcatia la acel verset am mai dat-o de cateva ori (cred ca am dat una chiar pe acest topic).
Cat priveste Galateni 4

este absurd sa crezi ca Sfantul Apostol Pavel avea probleme cu neamurile (ex:galatenii), sa le convinga sa nu mai pazeasca sabatul (pe care nu l-au pazit niciodata in credinta lor pagana). Mai ales ca insusi marele Apostol era un pazitor al sabatului.
Daca citesti cu doua versete mai sus (Galateni 4:8 si 9), vezi ca Sfantul Apostol spune:
"Odinioara, nu cunosteati pe Dumnezeu"(erau pagani, idolatri).
"Iar acum, dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu, cum va intoarceti iarasi la acele invataturi". Se intelege ca era vorba despre invataturile pe care le urmau galatenii pana sa-L cunoasca pe Dumnezeu.