Citat:
În prealabil postat de sophia
Conform canoanelor, pentru impartasit trebuie urmatoarea pregatire:
1. post alimentar - in perioada de post 1 saptamana cel putin, in rest 3 zile, plus miercuri si vineri (si luni ?). Nu stiu de ce spunea cineva aici ca postul din cele 2-3 zile din saptamana este aleatoriu. Macar cand vrei sa te impartasesti trebuie sa-l tii.
Trebuie ajunat sambata. Exact n-am inteles notiunea. Ce fel ai voie sa mananci sambata? Si da, de la ora 12 in sus nu mai ai voie nimic.
Am inteles ca si duminica dupa slujba trebuie sa tii post in mod normal.
Deci raman marti si joi sa mananci normal. Nu stiu luni. Am inteles ca numai la manastiri se tine lunea post.
2. abstinenta trupeasca - sambata, duminica (dupa slujba), miercuri, vineri si la fel cu semn de intrebare luni. Este de fapt regula normala pentru cei casatoriti, dupa scriu monahii si canoanele.
Ramane deci: marti si joi.
|
Care canoane?
Citat:
3. pregatire sufleteasca: rugaciune, linistire suflet, impacare, iertare etc.
4. spovedanie
5. La astea se adauga: iubire de aproape (fapte de milostenie), mers regulat la biserica.
|
Se poate si fara spovedanie dupa cum am scris mai sus, daca nu ai pacate de moarte sau mai mari pe constiinta si daca ai binecuvantare de la duhovnic sa faci asa.
Citat:
Daca in timpul saptamanii mai sunt liturghii (sarbatori) 1-2, postul de orice fel se intinde pe toate cele 7 zile.
Concluzia este: ca sa ne impartasim mereu trebuie fie sa ne dea parintele dezlegare de toate, fie sa traim la manastire.
|
Concluzie eronata. Preotii mireni traiesc in manastiri? Si totusi ei se impartasesc de fiecare data la Liturghie.
Citat:
Acum exista si exceptii: oameni care sunt oricum vegetarieni hotarati, altii care nu sunt casatoriti si nu au relatii trupesti (in lume).
Preotii (ca s-a pus intrebarea): scrie ca ei trebuie sa se impartaseasca la fiecare liturghie si trebuie sa fie pregatiti pentru asta (post alimentar si de la sotie, spovedit). Cum se realizeaza asta, nu stiu. Trebuie sa aibe duhovnic langa ei mereu, iar de sotie nu mai vorbesc.
|
Auzi Sophia, crestinismul pledeaza pentru normalitate, nu pentru extremism. Daca Sfintele Taine erau numai pentru cei desavarsiti, atunci cine era acela care era vrednic de oricare din ele?
Citat:
- m-a socat citatul din Nicolae Cabasila, cu pacatele de moarte. Mania pacat de moarte? Dar este cineva care nu se enerveaza, nu se supara niciodata in viata asta nebuna. Ma iertati ca spun, dar asa un om s-ar chema "nesimtit".
Ah, da, la manastire se poate. Dar si acolo sunt certuri, oho!
|
Daca se mahneste nu inseamna ca se si manie. Si mania este permisa numai impotriva raului, nu impotriva oamenilor. "Maniati-va, dar nu gresiti!"
Citat:
Am acum in fata carticica mea veche cu rugaciuni si povete.
Scrie acolo despre porunci, pacate si fapte de milostenie (trupesti si sufletesti).
Exista acolo mai multe grupe de pacate.
Cele mai grele sunt cele impotriva Duhului Sfant: necredinta, ura impotriva Domnului si deznadejde.
In grupa de pacate strigatoare la cer sunt: ucidere, desfranarea, oprirea platii, asuprirea vaduvelor, batjocorirea parintilor, sinuciderea.
Abia la sfarit sunt pacatele zise de capetenie: mania, lacomia, iubirea de arginti, lacomia, invidia,mandria, lenea.
Si acum spuneti voi, cine le face pe toate cum scrie si este perfect, ca sa ia impartasanie zilnic, sau macar saptamanal? Nimeni.
|
Ne straduim sa nu le comitem si, cu ajutorul Lui Hristos, ne abtinem de la toate acestea. Eu am considerat ca in ultimele saptamani nu am comis nici unul din acestea (cu ajutor de sus si fara sa ma laud, da' deloc), fara sa fiu insa perfect (sunt constient ca am gresit vorbind si in alte lucruri mai minore) - cum exagerezi tu ca trebuie sa fim pentru a ne cumineca. In momentul in care, sa zic, ma voi certa cu sotia sau voi raspunde la injuraturi in trafic sau voi avea ceva de impartit cu colegii sau ma voi lenevi de la lucrarea faptelor bune - atunci voi merge mai intai la spovedit si apoi la impartasit.
De aceea spun ca trebuie lamurit la nivel de patriarhie si mai sus, sinod, acest aspect.
Ori Hristos s-a jertfit pentru toti si a venit mai ales pentru cei ce au nevoie de El si aceia sa fie lasati sa-L ia mereu, ca pe un medicament, ori este asa cum spuneau si altii aici "coronita" pentru cei mai buni dintre noi, si atunci sa mearga ei si atat, la impartasanie.[/quote]
Da, ar trebui lamurit, de acord.