Mai, eu daca m-as duce intr-o tara straina as invata religia populatiei majoritare (nu in sensul de-a o practica, insa de invatat despre ea as invata) asa cum as invata si istoria acelei tari, si limba, si literatura etc. Nu mi se pare normal sa ceri altora sa renunte la particularitatile lor ca sa te integrezi tu mai bine. Din contra, ca sa te integrezi, trebuie sa cunosti tu tocmai acele particularitati culturale ale tarii in care traiesti. Nu sa si aderi la ele, dar nici sa ramai un ignorant si sa iti si falfai pe toate gardurile dreptul la a fi ignorant, cerandu-le celorlalti sa se simplifice cat mai mult ca sa nu-ti jigneasca tie sensibilitatile.
N-am de gand sa ma simt vinovata ca m-am nascut in Romania, ca sunt de nationalitate romana si ca sunt ortodoxa, dar n-as avea nici pretentia sa-si ascunda altii semilunele sau stelele-n sase colturi cand ma duc la ei in tara si ma folosesc de institutiile lor. Esti in Ro, pai atunci inveti istoria romanilor, limba si literatura romana si barem despre crestinism, daca nu rafinamente ortodoxe. Sa ai si tu idee ce-i cu bisericile alea, dintre care unele din sec XII, in care nu pui niciodata piciorul, de pilda. O chestiune de cultura generala, daca mai mult nu.
Oricat de limitat ai fi, din melanjul de elemente care alcatuiesc identitatea unui popor, nu poti sa excluzi credinta.