View Single Post
Vechi 05.05.2010, 23:32:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
In vechime se impartaseau mirii, nu greseste. La un moment dat s-a scos acea parte din cununie.
Pana in sec. al 10lea nu exista slujba separata de cununie in afala liturghiei. Mirii veneau la liturghie, primeau binecuvantarea de la preot si se impartaseau impreuna; asta pecetluia unirea lor in Hristos. (cununile nu au aparuit de la inceput, din cate am retinut eu nu se stie exact daca au aparut tot in sec. al 10lea sau au facut mai demult parte din ritual)
Abia in sec. al 10lea s-a compus o slujba de cununie separata de liturghie, care nu este slujba euharistica. Asta pentru ca atunci imoparatul Leon a hotarat ca Biserica sa se ocupe exclusiv de casatorie, sa nu mai existe si casatorie laica, cum exista inainte. Deci Biserica a trebuit sa cunune incepand cu acel moment si oameni care nu se puteau impartasi o vreme pt ca erau sub un canon de pocainta - de ex. care se casatoreau a doua sau a treia oara sau care faceau pocainta pt un pacat grav. - si de acceea a compus aceasta slujba.

Slujba de cununie se poate insa face si in zilele noastre in cadrul liturghei. Exista un tipic pt asta, de ex., atunci cand se face cu episcop, la greci.
Noi asa ne-am casatorit - si am asistat si la alte cununii facute asa.

Last edited by Fani71; 05.05.2010 at 23:38:27.
Reply With Quote