View Single Post
Vechi 06.05.2010, 09:47:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Când o persoană care se declară ortodoxă pune asemenea întrebări pe un forum ortodox e normal să te întrebi: ce e în neregulă ?

Răspunsul ortodox este foarte simplu:
mântuirea se dobândește prin moartea în stare de grație. La rândul ei, starea de grație se dobândește la botez și se pierde la primul păcat de moarte. Se poate redobândi printr-o spovadă bună. De aceea ne și rugăm: "sfârșit creștinesc vieții noastre (...)de la Domnul să cerem". Adică, ne rugăm ca moartea să ne găsească în stare de grație, ceea ce e un dar pe care Dumnezeu nu îl dă oricui.
Uneori citind postarile dumneavoastra sunt impartita intre aprobare si impresia ca ceva nu este chiar in regula. De exemplu aici, nu sunt sigura ca asa ar raspunde un ortodox la intrebarea despre mantuire - acesta este mai degraba raspunsul catolic. Dar este destul de greu de explicat pe scurt de ce.
Si nu e vorba neaparat de o chestiune de vocabular (har sau gratie).
Cred ca ortodocsii se feresc de definitii prea precise. Noi am spune ca mantuirea este unirea cu Hristos (prin care ne unim cu Sfanta Treime), iar pacatul este ceea ce ne indeparteaza de El. (Evindent, unirea este un termen foarte puternic, nu este vorba de contopire ci d eunire cum este cea a metalului in foc.)
Da, pacatul ne in departeaza de Dumnezeu. Dar cred ca este un lucru foarte tainic felul in care um om se poate curata de pacat si apropia de Dumnezeu.
Mantuire inseamna si vindecare - si este un proces. Numai Dumnezeu stie in ce stadiu al acestui proces ne aflam fiecare.