Subiect: Ecumenism
View Single Post
  #185  
Vechi 07.05.2010, 09:16:37
OmuBun
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Despre cinstea cuvenită episcopilor și despre sminteli
-----interviu realizat cu ieromonahul Savatie Baștovoi----
....................................3...................................

- Părinții au anatemizat multe din ideile și acțiunile pe care anumiți episcopi de azi le încurajează. Oare nu trebuie să îi socotim lepădați pe cei ce fac aceste lucruri?

- Și Sfântul Gherasim al Iordanului a dat în arianism o perioadă, pentru că era simplu. a avut ispita asta, și tatăl lui Grigorie Teologul, era episcopi și tot a căzut în arianism. Și a trebuit să vină Grigorie să-l lămurească cum stau lucrurile. Iaca, a avut oleacă de vreme de ispită. La unii - este mai scurtă vremea, la alții - mai lungă. Cum se întâmpla la început, când încă nu erau dogmele lămurite? Dacă era vreun arhiereu care nu învăța cum trebuie, atunci scria o epistolă, se adunau mai mulți și-i spuneau: "Frate, tu nu zici bine de Maica Domnului. De unde ai luat?" Și răspunsul lui: "Uite scrie în Scriptură acolo...". "Scrie acolo, dar fi bun și vino până la noi. Uită-te ce mai scrie în Scriptură". Eu am citit în "Faptele sinoadelor ecumenice", în română nu sunt traduse, dar eu le-am citit în rusește - niște scrisori, schimb de scrisori între episcopii eretici și cei ortodocși. Mai întâi îl lămureau, pe urmă îi ziceau: "Frate, noi ți-am spus, dar să știi, dacă mai spui așa, noi nu vrem să avem legătură cu tine". Așa se adunau toți și dădeau anatema. Dar noi ce facem? Ne bârfim unii pe alții. Odată stăteam de vorbă cu părintele Rafail despre aceasta, și el a zis: "Sfinții Părinți, când numeau pe cineva eretic, o făceau în Duhul Sfânt, adică vedeau cu duhul că este eretic, dar noi o facem după mintea noastră. După cărțile citite, din răutate. De aceea ei zideau, dar noi ucidem".

Noi îi lepădăm de la inima noastră, dar încă nu-i vremea. Și sfinții au căzut în erezii. Unii pentru simplitate, alții pentru rătăcire, dar s-au întors, pentru că Dumnezeu este puternic. Toate se fac cu sfat, cu dragoste. Să nu-i lăsam în ispită. Da, este erezie, să mă iertați, dar omul, când spune ceva, nu poți să-l declari îndată eretic. Dacă aș merge în biserică și i-aș lua la bani mărunți pe fiecare, iertați-mă, dar nouă din zece sunt eretici. Nu numai dintre oamenii simpli, dar și dintre clerici, pentru că dogmele noastre sunt cheaguri ale vieții duhovnicești. Înțelegeți? Sunt materializări ale Duhului. Și, pentru ca să trăiești dogmele așa cum sunt ele, trebuie să fii pe înălțimea părinților care le-au formulat, pe înălțimea Duhului care a insuflat dogmele. Noi suntem niște puturoși și ne pare că mărturisim drept credința. Noi o mărturisim fragmentar. Credem că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt... Vorbim dar nu știm ce vorbim. Despre aceste lucruri mai bine să nu vorbim. Părinții din pustie, din Egipt, se fereau să vorbească despre dogme. Așa găsim și la Ioan Scărarul: "Ferește-te să vorbești despre dogme, că asta răcește sufletul". Noi ne băgăm așa de ușor și declarăm eretici și pe unul și pe altul. Da, sunt erezii vădite, dar este ispită. Nu declara că: "l-am auzit, că l-am văzut, că a scris acolo..." Ehe, și sfinții mai scriau așa, pe urmă ziceau că n-au zis chiar bine. Așa și noi. Nu pentru cuvântul care l-au scăpat din gură, să dăm anatemei
Reply With Quote