Citat:
În prealabil postat de sophia
Sunt de acord cu Costel.
Nu este rau sa se duca oamenii la manastire, daca asa simt ei, indiferent de varsta. Totul este s-o faca in cunostinta de cauza, sa fie bine informati si sfatuiti.
Manastirea nu este raiul.
Si trebuie sa stii bine ce vrei: lume, familie, copii, sau manastire, caci alegerea este ireversibila (in cazul in care nu se ajunge la fuga de la manastire).
Incerc sa fiu obiectiva pe aceasta tema, desi eu sunt contra manastirii si pentru familie. Cine vrea si daca vrea si Dumnezeu, sa se duca la manastire.
Daca se mai duc tinerii la manastire si de ce? Nu stiu. De ce s-ar duce? In ziua de azi as fi zis ca nu se mai duc tinerii, ci poate mai degraba cei mai in varsta, satui de lumea asta nebuna si cu greutati. Dar cine stie ce-or cauta ei la manastire si daca si gasesc. Dumnezeu cu ei.
Legat de subiect.
Ba da, cred ca la multi este masa o rugaciune. Poate ca la multi nu este.
Trapeza si masa de acolo - eu ma intreb la modul f.serios: dar chiar se mananca acolo ceva? Si ce anume, daca totul este interzis, si trebuie numai post?
Si exista multe manastiri de sine, unde fiecare se gospodareste singur. Acelea nu au trapeza.
|
Sunt multe manastiri care ofera cazare si masa, merita sa mergi sa vezi nu numai atmosfera ci si modul de viata. Desi pare de neconceput pentru multi dintre noi, sunt persoane care tin post aproape toata viata, fie fortate de o problema de sanatate, fie prin propria alegere. Eu una am renuntat la carne (nu insa si la peste) si pot spune ca-mi este mult mai bine decat inainte. Nu insa tot ceea ce mie mi se pare bun si grozav trebuie sa fie la fel si pentru altii.
Sugestiv acest titlu.
Eram odata cu fiica mea la terminarea liturghiei, in postul Sfintei Marii, ieseam dintr-o manastire; fiind vara, cald, geamuri deschise larg, cred ca nu voi uita niciodata mirosul de ardei copti care se raspandea in toata curtea manastirii. Degeaba am cumparat si pregatit si noi acasa, nu era acelasi lucru. Acolo totul se desfasoara intr-un alt ritm, dupa alte lege, uneori timpul parca sta in loc si Bunul Dumnezeu nu asculta decat rugaciunile noastre.
E o alta viata.