Citat:
În prealabil postat de maria-luisa
Deci icoana este o reprezentare a lui Dumnezeu intrupat. Este modalitatea prin care omul poate intelege mai usor aceasta taina. Mi-e totusi foarte neclar: A doua porunca spune sa nu-ti faci chip cioplit sau vreo asemanare a lucrurilor din cer sau de pe pamant, sau din apele mai adanci decat pamantul. Chipul omenesc pictat nu este o asemanare a lucrurilor de pe pamant? Mi-e foarte neclar acest lucru. Nu vreau sa va supar pe nimeni cu aceste intrebari. Vreau doar sa inteleg.
|
Am pus niste paranteze la versete tocmai pentru a intelege acest aspect.
Porunca respectiva se refera la situatia VT cand nimeni nu-l vazuse pe Dumnezeu, deci orice reprezentare a Sa era practic imposibila.
In situatia NT, Dumnezeu se face vizibil tuturor oamenilor, in chip de om deplin si Dumnezeu deplin.
Reprezentarea Sa devine posibila, de altfel daca protestantii ar intelege corect porunca a doua nu ar face nici statui nici poze, asa cum nici evreii nu si-au facut din acest motiv.
Dar ei inteleg altfel, poti sa-t faci, cu conditia sa nu te inchini lor ca unor dumnezei.
Pentru ca si ei de altfel fac reprezentari semi-fotografice cu un tip barbos si privire pasnica, brate intinse, cu un cartzoi in mana, adica dupa ei - Hristos.
Doar ca probabil imaginea este atat de falsa ca nici lor macar nu le trezeste sentimente de devotiune religioasa, adica inchinare, ci folosesc reprezentarea strict pentru motive propagandistice.
De altfel ca ei intelegem si noi chestiunea, pentru ca avem reprezentari cu Hristos, dar
nu ne inchinam icoanei lui Hristos ci celui zugravit in ea.
Asa cum poza parintilor tai nu tine loc de parinti, desi te face sa te gandesti la ei, sa spui o rugaciune pentru ei, etc.
Sau pozele copiilor, daca vrei.
Confuzie provine din faptul ca ei vor musai sa ne vada ca ne inchinam icoanei, ca asa le-a zis pastorul, si oricat de mult le-am explica ca nu facem asta, ei nu ne cred, pentru ca e mai frumos la ureche si impresie de sine ce le zice pastorul.
Unii pe motiv suplimentar ca atunci cand erau ortodocsi desi nu stiau decat sa pupe mecanic icoanele, credeau cica ca icoana este Dumnezeu
Deci si noi fara doar si poate trebuie sa fim la fel de "ortodocsi" cum erau si ei.