Citat:
În prealabil postat de vasalie
Eu nu inteleg un lucru. Daca vrea cineva sa sarbatoreasca in fiecare duminica (prima zi a saptamanii) Invierea Domnului, de ce trebuie sa desfiinteze o Porunca Dumnezeiasca?
Eu stiu despre ortodocsi care respecta Cele 10 Porunci Dumnezeiesti (inclusiv porunca a patra - asa cum a fost scrisa in piatra de Insusi Dumnezeu) iar duminica se duc la biserica.
Si mai am doua nedumeriri:
1). Tot vorbiti despre Inviere. Cand o cinstiti: duminica sau de Pasti? Eu stiu ca Hristos a inviat o singura data, dupa praznuirea Pastelui.
2) Cred ca Invierea este doar un pretext pentru a justifica pazirea primei zile a saptamanii. Pentru ortodocsi nu este importanta Invierea lui Hristos (care da nedejdea invierii mortilor si a vietii vesnice). Ce rost mai are invierea din morti daca se crede ca omul cand moare de fapt nu moare, ci merge intr-un anumit loc?
Unii crestini cred cu putere in Invierea Domnului si au nadejdea revenirii Lui si a invierii celor care au murit in credinta, pentru a mosteni viata vesnica. Dar aceasta nu ii impiedica sa respecte Poruncile lui Dumnezeu. Dimpotriva, nadejdea invierii te indeamna sa ai dragoste de Dumnezeu si sa asculti de Poruncile Sale.
|
Pentru teologia rasariteana timpul are o alta dimensiune. Noi prin slujbe nu comemoram sau aniversam, ci reactualizam-timpul sacru devine o pregustare a vesniciei. In fiecare Sfanta Liturghie Hristos nu mai moare insa se prelungeste in stare de Jertfa si Inviere.
De aceea pentru un calugar dintr-o manastire- in Pateric- era firesc sa spuna zilnic Hristos a inviat.