View Single Post
Vechi 09.05.2010, 23:48:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Mihnea Dragomir, dv vorbiti din punct de vedere catolic, care difera de cel ortodox. De altfel in BC pana nu demult nici metodele bazate pe abstinenta periodica nu erau permise (sau ma insel? Am citit asta si am auzit-o si de la diverse persoane; femeile erau chiar sfatuite de predicatori si duhovnici sa nu se refuze niciodata barbatului, sa nu scape nici o ocazie de a mai avea inca un copil; iar casatoria era considerata ca avad drept scop aproape unic nasterea de prunci)

In BO, orice ar spune unii in zilele noastre (vad ca parintele Arsenie Boca este arhicitat aici cu aceasta afirmatie neortodoxa, ca relatiile intime ar fi pacatoase daca nu au cas scop procreerea; inainte de a fi citit asta pe forum am crezut ca nu exista o asemenea opinie in Biseruca ortodoxa; si va asigur pe toti ca am citit multe inainte), se spune in mod traditional ca relatiile intime intre soti nu au ca scop 'legitim' numai procreerea. Ele au ca scop si unirea dintre soti (caci suntem si trup, si suflet), deci trairea si pe acest plan a 'unicului trup' de care se vorbeste in Biblie, si evitarea trairii dezorganizate si pacatoase a sexualitatii, in afara casatoriei (preacurvia).
Au mai fost discutii pe aceasta tema pe forum si am dat citate si din parinti pe aceasta teme, eu si altii; de curand cineva a postat un capitol foarte frumos dintr-o carte care expune aceasta pozitie a ortodoxiei (o sa repostez imediat linkul).
Sigur, se spune si la noi ca relatiile intime trebuie sa fie in principiu deschise pentru viata (ramanand la latitudinea coplului impreuna cu duhovnicul sa discearna cand anume se pot face exceptii de la acest principiu). Dar asta nu inseamna ca daca un cuplu este dovedit infertil, sau a depasit varsta la care mai poate avea copii, de ex. traieste in pacat daca mai are relatii intime! Unii ajung pe aici sa afirme si asa ceva..
Si nu inseamna ca o metoda cvasisigura de contraceptie ca metoda Billings sau a temperaturii (care se bazeaza pe abstinenta partiala) ar transforma in pacat toate relatiile cuplului din celelalte zile!

Ziceam ca nu mai scriu despre acest subiect ca sa nu ma intristez si enervez... Pentrru ca aceste lucruri mi se par atat de evidente, decurg atat de clar din evanghelie si invatatura Bisericii si bunul simt al unui cuplu care traieste o relatie de dragoste crestina si responsabila, incat mi se pare inutil sa ii tot contrazic pe cei care zic altceva. (Orice persoana care traieste o astfel de relatie stie ca ne jigniti sau ne uimiti, pur si simplu, punand eticheta de 'placere sexuala' pur si simplu pe unirea dintre soti!) Dar o fac, de dragul celor care intrand aici sunt socati de aceasta viziune castratoare asa-zis ortodoxa asupra cuplului crestin.

Last edited by Fani71; 09.05.2010 at 23:50:53.