View Single Post
Vechi 10.05.2010, 12:46:31
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit canoane despre abstinenta

Singurul canon vechi pe care eu l-am gasit citat pe forum (unde atatia vorbesc sus si tare despre 'marti si joi' ca ceva fixat pe vecie) a fost:

" Insa este de trebuinta a se feri de impreunane sambata si Duminica, pentru ca in aceste zile se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca " ( Timotei, canonul 13 )

Este vorba deci de cei care se impartasesc, daca se impartasesc in ambele zile.

Mai este parca un canon despre preoti care le recomanda sa se abtina inainte si dupa slujirea euharistiei. Dar nu stiu unde este.

Mai este si:
" Pravila Mare a lui Matei Basarab, cap. 170, spune urmatoarele despre curatenia trupeasca a celor doi soti : " Barbatul si femeia sa nu se afle in pofta trupului, nici sambata, nici Duminica, ca in aceste zile mai mult se face dumnezeiasca Liturghie. Insa sambata pentru sufletele celor morti, iar Duminica pentru Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Insa aceasta sa fie cu intelegerea amandurora, adica sa fie cu voia barbatului si a femeii " . Iar in Molitfelnical mare, numit Trebnic, pagina 519, spune despre infranarea trupeasca a sotilor : " In cele patru posturi, precum si miercurea si vinerea este bine ca sotii sa se infraneze de la impreunarea trupeasca, ca semn ca iubim pe Dumnezeu " .

(insa nu da sursa canonica exacta)
Vedeti ca aici nu este vorba de ceva categoric, se spune 'cu invoirea amandorura'.
Iar despre postul miercurea si vinerea se spune ca 'este bine sa'.
Nici vorba de curvie si alti termeni tari. (uitati-va prin comparatie cum se vorbeste de relatiile extraconjugale)