Citat:
Īn prealabil postat de Anytza
Pai cred ca asta am spus si eu. doar ca am vazut mai des "cercetatoru cutare crede ca..." deci tot pe marturii va bazati.
in wikipedia e data o definitie ambigua in care nici nu spune cum se face de fapt evaluarea. si mai si zice "Peer review methods are employed to ... provide credibility."
Si Biblia e citata de multe multe ori.
Dar tot ocoliti big bangu si neviu=>viu si ce am mai spus.
|
Bineinteles ca toate sint credinte, doar ca unele au mai multa credibilitate si altele mai putine. Metoda peer-review, dupa cum ai spus si tu, e folosita pentru a creste credibilitatea unor concluzii din niste lucrari.
Sa luam cazul bigbangului, ca sa nu zici ca il ocolesc:
Dovezi in sprijinul BB
-omogenitatea la scara larga a universului
-diagrama Hubble (acceleratia galaxiilor una fata de alta creste cu timpul), universul se extinde
-abundenta elementelor usoare
-existenta radiatiei cosmice de fond
-fluctuatiile din radiatia cosmica de fond
-temperatura radiatiei cosmice de fond
-structura la scara larga a universului
-varsta obiectelor cosmice (in principal a stelelor)
-evolutia galaxiilor
-radiatia cosmica de fond e produsa foarte departe de noi (prin masurarea efectelor S-Z si S-W)
-existenta materiei negre si a energiei negre (fara legatura cu magia neagra)
-consistenta tuturor dovezilor de mai sus in a da un model de univers cu aceleasi constante.
Toate aceste dovezi, introduse in formula de calcul a probabilitatii unei ipoteze a lui Bayes, despre care am scris in alt topic si care ia in calcul probabilitatea ca o dovada sa apara intr-o anumita ipoteza, fac BB foarte probabil.