View Single Post
Vechi 11.05.2010, 09:26:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Referitor la adaugirea ta de mai sus, Fani, de ce mentionezi relatiile din afara casatoriei? Acelea sunt pacat, stim cu totii. Sau vrei sa spui ca in Post de la acelea trebuie omul sa se abtina?!?
Nu, bineinteles. Am precizat pentru ca din ce scriai tu mi se parea ca reiese ca ar fi pacat si in cadrul cuplului casatorit.

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Sunt de parere ca si intre cei doi soti trebuie sa fie zile de pauza, caci si ce-i mult strica... bineinteles, cu buna intelegere si de comun acord, ca omul sa se poata ocupa mai mult de rugaciune, cum spun Parintii.

Aceasta "buna intelegere" are rostul de a pregati pe ambii soti pentru pauza care urmeaza. Altii am vazut ca inteleg prin acesta "buna intelegere" mai mult posibilitatea de a renunta la pauza, eventual de a nu o tine deloc, sub pretextul ca aceasta buna intelegere nu exista.

Nu cred ca la asa ceva ne indemna Sf. Ioan Gura de Aur. El se adreseaza crestinilor; iar acestia stiu ca Posturile implica si o renuntare de acest gen. Daca intentia sa era de accentuare a posibilitatii sotilor de a nu se retine de la relatii intime, atunci nu ar fi trebuit sa mai scrie nimic, caci e cunscuta inclinatia omului catre instinct. Ne e mai usor sa urmam instinctului, decat sa ne opunem lui. Sigur, in situatia in care cineva chiar nu poate, si nu poate, se poate intrerupe Postul, fara insa a-l anula de tot. Altfel ce fel de Post mai tinem?!? Postul de mancare fara fapte, nu aduce roade. Sau, daca nu putem sa ne abtinem nici de la unele, nici de la altele, in ce mai costa Postul?

Si inca ceva: rolul sotilor este de a se sprijini unul pe celalat in a rezista pe drumul mantuirii, care intr-adevar nu este usor. Ori, daca atunci cand unul nu poate sa duca o mica greutate si celalat nu il sprijina ca sa o duca, ci spune: "daca nu o poti duce, nu o duc nici eu", in ce fel se ajuta acestia unul pe celalat, ca sa devina mai rezistenti si ca in final sa se mantuiasca amandoi? Caci, indiferent ce facem, scopul vietii noastre a tututror, tot mantuirea ramane.
Tu poti sa presupui si sa interpretezi asa, daca vrei, insa este mai mult decat clar ca atat sfantul Pavel cat si sf. Ioan Gura de Aur cand vorbeau de buna intelegere vorbeau de ea ca necesitate pentru postul conjugal. Fara ea, acest post nu are nici un sens si este chiar rau, periculos pentru cuplu.
Am citat de atatea ori acele pasaje.. Chiar nu vad ce este neclar in ele.
Mai citeste-le odata. Am sa le repostez.
De altfel mi se pare ca te contrazici, caci si tu zici la inceput ca este bine sa existe acest post, dar sa fie cu buna intelegere.