Citat:
În prealabil postat de Doriana
Desigur, Hristos a zis aceste lucruri, dar e bine sa vedem cui le-a spus. Cand a spus " oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer..." erau prezenti acolo ucenicii, adica toti cei care-L urmau pe Hristos, inclusiv niste copii. Nimic nu ne da de inteles ca numai unii au voie sa lege si sa dezlege. Ideea este ca Hristos lucreaza prin cei ce sunt ai Lui iertand lumea, de aceea recomanda sa iertam si noi pe cei ce ne gresesc.
In ce priveste " de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu, nu veti avea viata in voi" aceasta nu se refera la iertare [cel putin eu nu vad unde ar scrie asta] ci la "viata in voi insiva" , adica partasia cu Hristos care este Calea, Adevarul si Viata.
E bine sa nu ne incredem in parerea de sine, dar asta nu inseamna sa nu mai gandim deloc. Si Sfintii Parinti au gandit si nu cred ca ar fi acceptat sa renunte la darul gandirii. Pe de alta parte, atat timp cat Hristos inca mai sfinteste, inca se vor gasi oameni sfinti de la care putem invata.
|
draga doriana
Taina Spovedaniei si Taina Preotiei au fost instituite ABIA dupa Inviere (detaliu important) de Insusi Hristos cand s-a intalnit cu apostolii: " Deci, fiind seară în acea zi de'ntâi a săptămânii, și ușile fiind încuiate acolo unde ucenicii erau adunați de frica Iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: „Pace vouă!“ Precum M-a trimis pe Mine Tatal si Eu va trimit pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: “Luati Duh Sfant ! Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute” (Ioan, 20, 19 -23).”
poate imi dai o referinta de unde reiese ca acolo unde erau apostolii inchisi de frica iudeilor mai erau si altii si chiar copii?
intr-adevar e specificata ideea asta si in evanghelia de la Matei pentru a anticipa ca dupa inviere le va da si harul, ceea ce a si facut cand " a suflat asupra lor si le-a zis luati Duh Sfant..."
mai zic o data ca nu ma doare tastatura: nu putem primi trupul lui Hristos decat dupa ce ne spovedim, deci citatul " de nu veti manca Trupul Meu ..... " are foarte mare legatura cu iertarea
special am indicat in paranteza ca a nu te increde in propria minte pana nu-i despatimita nu inseamna a nu gandi.